A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a Magyar Könyvvizsgáló Kamarával szemben, mert azt feltételezi, hogy a szervezet kötelezően betartatja díjtétel-ajánlásait a tagjaival, így korlátozhatja a versenyt – tájékoztatott a GVH.

A kamara számára törvény biztosítja, hogy ajánlást adhasson ki a könyvvizsgálói szolgáltatásokért fizetendő díjakra, ezek azonban szigorúan csak ajánlások lehetnek.
A GVH az eljárás során azt vizsgálja, hogy a testület alkalmazott-e bármilyen nyomásgyakorlást a könyvvizsgálókkal szemben a díjajánlások betartásával kapcsolatban.
A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás lefolytatására hat hónap áll a hivatal rendelkezésére, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható – jelezték.
A könyvvizsgálói tevékenység végzése kötelező kamarai tagsághoz kötött, ezért a kamara magatartása az egész szakmát érinthette. A megrendelői oldalon jellemzően cégek állnak, melyeknél a könyvvizsgálói szolgáltatások rendszeres, szükségszerű költségként jelentkeznek.
Magyarországon számos szakmai érdekképviselet működik, amelyek gyakran jogszabályi felhatalmazással rendelkeznek arra, hogy ajánlásokat tegyenek a tagjaik által alkalmazott díjak mértékére.
“Fontos azonban, hogy ezek valóban szigorúan csak ajánlások lehetnek, vagyis tilos korlátozniuk a szabad árképzési jogot”
– emlékeztetett a GVH a közleményben.