Csak a magántulajdonú gépjárművek, mezőgazdasági erőgépek, traktorok, valamint a taxik kaphatják a 480 forintos garantált áron az üzemanyagot, a Mol javaslatára, a kormány döntése értelmében – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, Budapesten. Szombat déltől hatályba is lépett a kormány rendelete!

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte, az ellenőrzés “könnyű és gyors”, mert a forgalmi engedélyen vonalkód található és leolvasható.

A miniszter közlésének megfelelően

már meg is jelent a hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Az új szabályok szeint az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

  • külföldi rendszámú jármű,
  • a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy
  • nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről.

Az üzemeltető jogosult a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására.

Amennyiben az adatokat rögzíti, úgy azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából.

Gulyás Gergely a döntést azzal indokolta, hogy karbantartás miatt le kellett állítani a százhalombattai kőolajfinomítót, amely fedezi a magyarországi szükségletek száz százalékát. Hozzátette: az üzemanyagellátást így most importból és a stratégiai készletek negyedének felszabadításából biztosítják.

A 278/2022. (VII. 30.) számú, a hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról szóló kormányrendelet ITT elolvasható.