Romániában adóemelések léptek hatályba augusztus 1-től, így nőtt a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adója, valamint a szerencsejátékokból származó nyereség után fizetendő adó, emellett eltöröltek néhány építőipari, mezőgazdasági és élelmiszeripari adókedvezményt.

A kormány július közepén sürgősségi rendelettel módosította az adótörvénykönyvet úgy, hogy emelt bizonyos adónemeket és adókedvezményeket törölt el az államháztartás bevételeinek növelése érdekében. Az intézkedések egy része 2023. január 1-től lép hatályba, de egy másik része már augusztus 1-től hatályos.

A kormány emelte a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adóját, illetve eltörölte a magas cukortartalmú édesített italok kedvezményes 9 százalékos áfáját és 19 százalékra emelte.

Jelentős változásnak számít a részmunkaidővel foglalkoztatott személyek megadóztatása, hiszen a munkáltatóknak nem a ledolgozott munkaidővel arányosan, hanem a teljes bruttó minimálbér után kell fizetnie az alkalmazott nyugdíj- és egészségügybiztosítási járulékát. A kormány szerint ez az intézkedés azért indokolt, mert sok esetben adóelkerülés céljából alkalmaznak papíron részmunkaidőben dolgozókat, akik valójában teljes munkaidőben foglalkoztatottak. Ugyanakkor vállalkozók szerint ez az intézkedés növelni fogja a feketemunkát.

Az építőiparban és a mezőgazdaságban foglalkoztatottaknak járó adókedvezmény esetében egyharmadával, 10 ezer lejre csökkentették azt a jövedelmi határt, amelyen belül adómentességet élveznek.

Január 1-től főleg a mikrovállalkozások és az egyéni vállalkozások tevékenységét érintő adóemelések lépnek hatályba, illetve eltörölnek a vendéglátóiparra vonatkozó adókedvezményeket.