2.824 milliárd forint összértékben folytattak le közbeszerzési eljárásokat a magyarországi ajánlatkérők az idei év első hat hónapjában. Ez majd 75%-kal, közel 1.200 milliárd forinttal haladja meg a 2021 első félévére vonatkozó adatokat. A kkv-k továbbra is meghatározó szerepet játszanak a hazai közbeszerzési piacon, június végéig összesen 1.340 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el.

Összesen 3.918 db eredményes közbeszerzést folytattak le az év első hat hónapjában hazánkban az ajánlatkérők, ezek összértéke pedig elérte a 2.824 milliárd forintot.

2021 első félévéhez képest az eljárások darabszámát tekintve kismértékű, míg az összérték viszonylatában közel 75%-os emelkedés volt tapasztalható a közbeszerzések terén.

Ezekben az adatokban azonban még nem érződik a háború okozta infláció, az építőipari árak jelentős növekedése, valamint az energiaválság. Ezek hatásai ugyanis várhatóan az év későbbi időszakában fognak a számokban is tükröződni.

2022 első félévében a közbeszerzések darabszámát tekintve az egyes beszerzési tárgyak között közel azonos arányban oszlottak meg az építési beruházások (36,3%), az árubeszerzések (33%), és a szolgáltatás-megrendelések (30,7%).

A közbeszerzési eljárások értékét tekintve ugyanakkor az építési beruházások kiemelkedőnek bizonyultak (közel 70%-os értékaránnyal), miközben az árubeszerzések (14,6%) és szolgáltatás-megrendelések (16,2%) hasonló hányaddal rendelkeztek. Az építési beruházások közbeszerzéseinek darabszáma a tavalyi év azonos időszakához képest enyhén csökkent, viszont értékük kb. 1.000 milliárd forinttal volt több, mint 2021 első félévében.

A háborús helyzet, az energiaválság és az extrém áremelkedés természetesen érinti a közbeszerzéseket is, ugyanakkor tekintettel az eljárások időigényére, ez a hatás a statisztikákban az elkövetkező időszakban fog megmutatkozni, az első félévben lezárult közbeszerzési eljárások eredménytájékoztató hirdetményei ezt a folyamatot még nem tükrözik az áthúzódó hatás miatt” – hívta fel a figyelmet Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Továbbra is meghatározó a kkv-szektor szerepe

A teljes nemzetgazdaság szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy a foglalkoztatás oroszlánrészét biztosító kis- és középvállalkozások továbbra is meghatározó szereplői a közbeszerzési piacnak.

Az idei első félévben összesen 3.279 db eljárásban vett részt nyertesként kkv (mely az összes lefolytatott eljárás 84%-a), összesen 1.340 milliárd forint értékű megrendelést nyerve el, mely közel 250 milliárd forinttal meghaladja az előző év azonos időszakában mért adatokat.

Növekvő jogszerűség

A Közbeszerzési Hatóság keretében működő, de tőle független Közbeszerzési Döntőbizottság feladata, hogy elbírálja a közbeszerzésekkel kapcsolatos jogorvoslati kérelmeket.

A Döntőbizottság az idei első félévben összesen 244 db jogorvoslati vizsgálatot indított el, melyek keretében összesen 182,9 millió forint bírságot szabott ki.

A Közbeszerzési Hatóság 2 munkanapon belül, előzetesen lektorálja az Európai Unió Hivatalos Lapjában és a napi szerkesztésű magyar Közbeszerzési Értesítőben közzétett közbeszerzési hirdetményeket a jogszerűség biztosítása érdekében. Idén június végéig a Hatóság összesen 13.889 db hirdetményt ellenőrzött, melyek közül 13.379 alkalommal küldött hiánypótlási felhívást, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az ajánlatkérők hirdetményei jogszerű tartalommal jelenjenek meg.

A Közbeszerzési Hatóság emellett 48 alkalommal végzett ún. szerződés ellenőrzési tevékenységet, amellyel a közbeszerzések jogszerű teljesítését vizsgálja a szervezet, míg a tavalyi év első félévében 37 db szerződést vizsgáltak ilyen módon.

„A Közbeszerzési Hatóság számos rendelkezésére álló eszközzel biztosítja a közbeszerzési eljárások jogszerűségét, a közpénzek felhasználásának tisztaságát. Véleményünk szerint a minél hatékonyabb prevenciónak a legalacsonyabb a társadalmi költsége, éppen ezért nagyon nagy hangsúlyt helyezünk erre. A hirdetmény-ellenőrzési tevékenység talán kevésbé látványos, ámde aprólékos és hatalmas erőforrást igénylő munka a részünkről, melynek keretében már a közbeszerzési hirdetmények megjelenése előtt megpróbáljuk kiszűrni a potenciálisan jogszerűtlen eljárásokat, ezzel az ajánlatkérőknek, így közvetve a költségvetésnek és az adófizetőknek rengeteg időt, pénzt és energiát spórolva” – emelte kia Közbeszerzési Hatóság elnöke.