Az ebek éjszaki ugatásának időtartamát 10, a nappalit 15 percre korlátozza egy új rendelet az Illinois állambeli Aurórában, ahol – a jogalkotók szerint – túl sok a kutya. Az új jogszabály a Chicago melletti kisvárosban háztartásonként tartható kisállatok számát is maximalizálja.

Aurora városi tanácsa a közelmúltban módosította az állatvédelmi rendeletet, amelytől a zajforrások csökkenését várják.

A friss szabályozás szerint a kutyák reggel 7 és este 22 óra között nem ugathat 15 percnél tovább, 22:01 és 16:59 között pedig legfeljebb 10 percig zajonghatnak.

Amennyiben valaki a korlátozás megszegése miatt tesz panaszt, bejelentését bizonyítania kell hang- vagy képfelvétellel, vagy két tőle és egymástól különböző háztartásban élő tanúval. Bizonyítékként elfogatható az is, ha a zajongást állatvédelmi vagy bűnüldöző szervek alátámasztják.

Az új rendelet szerint

az aurorai lakosok otthononként legfeljebb négy példányt tarthatnak bármely társ- vagy haszonállatból, de egy adott fajból legfeljebb kettőt.

A jogszabály hatálya a kutyák mellett a macskákra, görényekre, nyulakra, tengerimalacokra és a hörcsögökre is kiterjed.

A rendelet kivételes esetben lehetőséget biztosít egy ötödik állat tartására is, erre kérvény kell benyújtani és a tulajdonosnak bizonyítania kell, hogy az elmúlt öt évben a háztartásában tartott valamennyi állat oltott, rendelkezik  mikrochippel és ivartalanítva van.

Az újonnan lefektetett szabályok megszegése 100 dollár összegig terjedő pénzbüntetést vonhat maga után.

És hogy hogyan oldják meg a gazdik, hogy a kutyusok betartsák a megadott időkeretet? Ez már nem a jogalkotók problémája…