A csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvényben a felszámolási költségek körébe vonták a kisgyerekkel otthon lévők és a nyugdíjas munkavállalók munkabérét. Idén júniusban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) sürgetett változást, ennek eredménye az augusztus 1-jén hatályba lépett törvénymódosítás. A változás a kisgyermekkel otthon lévő és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek tagjainak járó díjakat érinti, amelyek ezentúl az adós munkáltatót terhelő munkabérrel és egyéb bérjellegű juttatásokkal esnek egy kategóriába.

A BKIK és az OSZT kérésére benyújtott, augusztus 1-jén hatályba lépett, a csőd- és felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvényt módosító javaslat értelmében

a szövetkezeti tagok díjai bekerültek a felszámolási költségek körébe, így a jövőben a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőknek: a kisgyerekes és a nyugdíjas szövetkezetek tagjainak is ki kell fizetni a munkabért más tartozásokat megelőzően a munkáltató fizetésképtelensége esetén.

Korábban hasonló szabályozás csak az iskolaszövetkezetekre vonatkozott.

A módosítás nemcsak nagyobb biztonságot adhat a leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalókat tömörítő szövetkezetek tagjainak, de a szezonális munkaerőhiányt is csökkentheti.

„A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara célja a törvénymódosítással a szövetkezeti formában munkát vállaló kismamák és nyugdíjasok védelmének erősítése mellett a budapesti vállalkozások munkaerőpiaci nehézségeinek enyhítése volt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a jogalkotók meghallották javaslatunkat és néhány hét alatt végre is hajtották a szükséges módosításokat” – mondta el Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

A BKIK-t és az OSZT-t a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Közész) és a Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete kereste meg azzal a céllal, hogy a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény által nyújtott biztosítékok a nyugdíjas és kisgyermekes szövetkezetek dolgozóit is segíthessék.

A kisgyermekes szövetkezetek 2021. óta segítik a GYES-en, GYED-en lévő szülők munkavállalását, a nyugdíjasokat támogató szövetkezeti formát 2017-ben vezették be.