A Visegrádi Négyek legfőbb ügyészségei között hosszú évek óta kiemelt fontosságú, folyamatos és zavartalan az együttműködés. A legfőbb ügyészek immár tizedik alkalommal találkoztak a 2012 óta évente mindig másik országban megrendezett eseményen. Az idei pozsonyi megbeszélés résztvevői szándéknyilatkozatot fogadtak el a környezetet érintő bűncselekmények elleni fellépés, valamint az ügyészségek büntetőjogon kívüli területeken végzett tevékenysége témájában.

2022. szeptember 21-22-én Pozsony adott otthont a nagy hagyományokkal bíró találkozónak. A megbeszélésen a Maroš Žilinka szlovák legfőbb ügyész, az Igor Stříž cseh legfőbb ügyész, a Dariusz Barski lengyel legfőbb ügyész helyettes, valamint a Polt Péter magyar legfőbb ügyész által vezetett delegáció vett részt.

A rendezvény témája a környezetet érintő bűncselekmények elleni fellépés hatékonyságának növeléséhez szükséges intézkedések megvitatása, valamint a résztvevő országok ügyészségeinek büntetőjogon kívüli területeken végzett tevékenységének bemutatása volt.

A felek a találkozó végén szándéknyilatkozatot fogadtak el, amelyben hangsúlyozták, hogy a környezetet érintő bűncselekmények elleni fellépés fő eszköze az ezen bűncselekmények elkövetésére szánt, vagy annak révén szerzett eszközök és vagyon felkutatása, zárolása, elvonása. Kiemelték a specializáció és a képzések szükségességét, valamint mind a tagállamok, mind a nemzeti hatóságok és a nem állami szervek közötti együttműködés fontosságát.

A szándéknyilatkozatban a felek kitértek arra is, hogy a büntetőjogon kívüli területeken végzett munka során a közérdek védelmében, a törvényesség és az alapvető jogok biztosítása érdekében járnak el, a nemzetközi egyezmények szellemében.

A Visegrádi Négyek legfőbb ügyészségei között hosszú évek óta kiemelt fontosságú, folyamatos és zavartalan az együttműködés.

Tavaly a magyar Legfőbb Ügyészség látta vendégül a Visegrádi Négyek legfőbb ügyészeit. A 2021. júniusi találkozó mellett, a meghívottak a magyar ügyészség 150 éves évfordulójára rendezett nemzetközi konferencián is részt vettek.