Benyújtotta lemondását a spanyol királynak hétfőn Carlos Lesmes, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CGPJ) elnöke, miután a testület tagjainak megújításáról már négy éve nem tud megegyezni a kormány és az ellenzék legnagyobb pártja.

“Maradásom ezen a poszton csak azt szolgálná, hogy cinkossá váljak egy olyan helyzetben, amelytől irtózom, és amely elfogadhatatlan” – fogalmazott a Twitter-oldalán közzétett videóban Carlos Lesmes, aki egyúttal a spanyol Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáról is távozik.

Felidézte:

számos alkalommal hiába fordult a parlament alsó- és felsőházának elnökéhez, valamint kérte a politikai vezetőket, hogy tegyenek eleget alkotmányos kötelességüknek, ugyanis a kialakult patthelyzet “egyre inkább gyengíti és erodálja a spanyol igazságszolgáltatás fő intézményeit”, fontos pozíciók maradnak betöltetlenül.

A 64 éves bíró kilenc éve került a CGPJ elnöki posztjára, amelyet ötéves mandátumának lejárta után ügyvivő elnökként, korlátozott hatáskörrel vezetett az utóbbi négy évben.

A CGPJ – amely egyebek között bírákat nevez ki a legfelsőbb bíróságokba – mind a 20 tagjának megválasztásához legalább háromötödös többségre van szükség a parlamentben. A testület összetételéről azonban nem tud megegyezni Pedro Sánchez miniszterelnök kisebbségi baloldali kormánya és az ellenzéki legnagyobb erejének számító konzervatív Néppárt (PP).

A igazságszolgáltatási tanács helyzetének rendezését az Európai Unió is több alkalommal szorgalmazta, legutóbb Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa szeptemberi madridi látogatásán sürgette a testület tagjainak “késlekedés nélküli” megújítását.

Carlos Lesmes lemondását követően Pedro Sánchez kormányfő és Alberto Núnez Feijóo, a PP elnöke sürgős tanácskozást tartott, ahol arra jutottak, hogy tesznek egy “utolsó kísérletet” a megállapodásra.