A győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának ötödéves hallgatója, Szabó Orsolya Eszter szerezte meg az első helyet a XII. Országos Nemzetközi Jogi Jogesetmegoldó Versenyen. Az eredmény azt is jelenti, hogy zsinórban második évben nyerte meg győri joghallgató a tizenkét éves múltra visszatekintő, a hazai nemzetközi jogászok körében rendkívül nagy presztízzsel bíró megmérettetést.

A jogesetmegoldó versenyen való szereplés jelentős kihívás a résztvevőknek: amellett, hogy széles körű, naprakész szakmai felkészültség szükséges hozzá, gyakorlatilag egy egész évet felölelő – két írásbeli, valamint egy szóbeli fordulóból álló – megmérettetésen kell jeleskedni.

„Tavaly novemberben kaptuk meg a verseny alapját képező, a nemzetközi jog több szegmensét érintő, komplex, fiktív jogesetet, amely magában foglalt nemzetközi környezetvédelmi jogi, diplomáciai jogi, valamint államok jogalanyiságával és nemzetközi szervezetekkel kapcsolatos kérdéseket is. Idén márciusban a második fordulón négy óra alatt kellett megválaszolni a jogesettel kapcsolatos kérdéseket, amely már különféle világűrjogi, a nemzetközi büntetőjogot érintő, valamint az ENSZ, illetve annak Biztonsági Tanácsára, ezen szervezet szankcionálási lehetőségeire vonatkozó témákat is tartalmazott” – tekintett vissza a versenyre Szabó Orsolya Eszter.

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának munkáját, a képzés minőségét dicséri, hogy ezzel zsinórban második évben nyerte meg győri joghallgató a rangos versenyt. – Forrás: Széchenyi István Egyetem

A győri hallgató az írásbeli fordulók sikeres teljesítését követően jutott az októberben rendezett szóbeli döntőbe, amelynek a Külgazdasági és Külügyminisztérium adott otthont. A fináléban Magyarország valamennyi nemzetközi jogot oktató intézményének hallgatói közül a legjobbaknak nyílt lehetőségük, hogy a nemzetközi jogászokból, jogi professzorokból álló zsűri előtt további, a jogesetre, valamint általános nemzetközi közjogi kérdésekre válaszoljanak. A rangos megmérettetésen végül Szabó Orsolya Eszter teljesítménye felülmúlhatatlannak bizonyult.

„Nagyon örülök az eredményemnek, és ezúton szeretném megköszönni a támogatást a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Európai Jogi Tanszékének, Ganczer Mónika és Takó Dalma tanárnőnek, valamint Sulyok Gábor és Kecskés Gábor tanár uraknak. A nemzetközi jog iránti érdeklődésem és szeretetem ők alapozták meg már az egyetemi éveim kezdetén” – fogalmazott.

Hozzátette, e jogterülettől a jövőben sem szeretne eltávolodni. „Jelenleg a Baker McKenzie budapesti irodájában végzem szakmai gyakorlatomat, tavasszal pedig Erasmus-ösztöndíjjal a nürnbergi székhelyű bnt Rechtsanwaltsgesellschaftnál töltöttem gyakorlati időmet. Ezek a tapasztalatok szintén rengeteget adtak számomra a versenyen való sikeres szerepléshez is” – zárta a győztes hallgató.