Mire figyeljünk, ha egy oldalon járható állólétra beszerzése a célunk? Milyen szempontok és technikai megoldások figyelembe vétele javasolt a kiválasztásnál? A cikkből máris kiderülnek a leglényegesebb tényezők. (X)

Nagyon nem mindegy, milyen céllal történik az egy oldalon járható állólétra keresése

Eleve különbséget tudunk tenni az egy oldalon járható állólétrák ipari, félprofi és háztartásban alkalmazható változatai között. A legjobb ahhoz mérten dönteni a beszerzésről, hogy a majdani használat várhatóan hol és miként fog megvalósulni.

Hogy egy példát említsünk, a Krausenagyker.hu – Krause márkaképviselet állólétráinak egy oldalon járható változatai között is lehet találni példát mindhárom hasznosítási célra. A méret, a stabilitás, a kialakítás szempontjából célszerű tehát ezzel a szemlélettel dönteni.

Nem mindegy természetesen az sem, hogy milyen anyagból készült a kiszemelt szerkezet. Leginkább az alumínium létrák beszerzése lehet jó ötlet. Hisz az alumíniummal a könnyed önsúly miatt egyszerű bánni, miközben elsőrendű teherbíró képességgel rendelkezik.

Mit várhatunk el jogosan egy egy oldalán járható állólétrától?

A felhasználás majdani jellegének megfelelően akár jogosan lehet elvárni olyan fejlett technikai megoldásokat, amilyen például egy magasabb biztonsági kapaszkodókeret. Aminél plusz segítség a rácsavarozott szerszámtartó, nem beszélve az integrált vödörtartóról.

A munkavégzés biztonságos kivitelezése miatt az egy oldalon járható állólétra megbízhatóságának fontosságát sem lehet elégszer hangsúlyozni. Ebből kifolyólag kifejezetten előnyös, ha a létra szárait maximálisan stabil, csavarokkal rögzített, csúcstechnológiás fém csuklókapcsolat veszi körül.

Hasonlóképp kiemelt hozzáadott értéke lehet a biztonsági záródugónak is a csuklónál. Azért, hogy segítsen megakadályozni az ujjak nemkívánatos becsípődését akkor, amikor épp összecsukjuk a szerkezetet.

Egy modern egy oldalon járható állólétra esetében az alábbiak is fontosak lehetnek

A munkavégzés biztonsága attól is függ, hogy a lábaink mennyire tudnak biztos pozíciót fogni munka közben. Ennélfogva igencsak hasznos lehet a bordázott biztonsági alumínium dobogó rendelkezésre állása, lehetőleg csúszásbiztos felülettel és kétoldali emelőkarral kiegészítve.

Manapság már a fémhevederekbe bevarrt, csavarkötésekkel rögzített időjárásálló hevederek is hozzá tudnak járulni a létra minél hosszabban tartó rendelkezésre állásához. Az pedig régóta elvárás, hogy egy létra esetében nagy szilárdságú peremezett kapcsolat legyen a fokok és a szár között.

Mindezen felül az egy oldalon járható állólétra után keresve arra lehet még indokolt odafigyelni, hogy a kétrészes lábdugók kellőképpen stabil helyzetet biztosítanak munka közben. Ha ezen szempontok mindegyike érvényesül, akkor joggal bízhatunk a munkavégzés zavartalanságában.