A macskák többsége hírhedten rossz ivó. Ám sajnos a dehidratáció náluk is olyan káros, mint az embereknél, így muszáj némiképp ösztönözni őket arra, hogy több folyadékot vigyenek be a szervezetükbe. (X)

Azt gondolod, hogy ez lehetetlen küldetés? Ne aggódj, van egy pár trükk a tarsolyunkban, amit te is bármikor bevethetsz!

1. Cseréld a száraz eledelt nedvesre!

Bár a cicák inni nem igazán szeretnek, enni viszont annál inkább! Használd ki eme tulajdonságukat, és a száraz táp mellett nedves eledel is szerepeljen az étlapjukon! A Petgurunál kapható Royal Canin tápok között például találsz konzerv, illetve alutasakos, szószos eledeleket is többféle ízesítésben.

Persze a száraz kaját azért teljesen ne hagyd el, mert a macska fogának és ínyének jót tesz, ha keményebb falatokat is rág, de mondjuk a napi adag fele állhat nedves eledelből. Mivel ezeknek jelentős a víztartalma, így a cica az evéssel együtt folyadékot is visz a szervezetébe, így máris nem akkora gond, ha kevesebbet iszik. A macskák többségét pedig abszolút nem kell biztatni, mert imádják a szaftos, puha húsdarabokat. 

Ám ha esetleg kedvenced mégsem vevő rá, akkor azt a trükköt is kipróbálhatod, hogy a száraz eledelt felöntöd egy kevés vízzel vagy húsalaplével. Ekkor viszont figyelj arra, hogy csak annyit adj a macskának, amennyit rövid időn belül elfogyaszt, mert a tápszemek előbb vagy utóbb teljesen szétáznak, az így keletkező massza pedig valószínűleg cicád számára sem lesz valami étvágygerjesztő.

2. Többször adj kevesebbet!

Biztosan megfigyelted már, hogy miután macskád eltüntette a tálja tartalmát, szinte mindig iszik egy pár kortyot, főleg, ha száraz tápot kapott. Az evés ugyanis szomjúságot vált ki az állatból, ideje hát kihasználni ezt az előnyt!

Oszd el több részletre a cica napi ételadagját, így jó eséllyel minden étkezés után inni fog egy keveset! Ha mondjuk eddig napi egyszer kapott enni, akkor most adj neki háromszor, és meglátod, hogy így jóval több vizet is iszik majd.

3. Ügyelj a vizestál helyére és a víz tisztaságára!

Mivel a macskák igen kényeskedő állatok, ezért természetesen az sem mindegy, hogy hol foglal helyet az itatótáljuk. Nagy hiba például a fekhely vagy az alomdoboz közelébe tenni, de lehet, hogy közvetlenül az etetőtál mellett sem épp ideális.

Legyen egy kicsit távolabb, de ne túl messze az eledeltől, egy csendes, nyugodt helyen, ahol nem zavarják meg hirtelen zajok az állatot. Az edény ne legyen se túl magas se túl alacsony, hogy kényelmesen lefetyelhessen belőle.

Amit még fontos kiemelni, az a víz minősége: csapvíz helyett szűrt vagy ásványvizet használj, és figyelj rá, hogy mindig tiszta legyen! Amint bármi szennyeződés (pl. szőrszál, ételdarabka) kerül bele, rögtön cseréld ki!

Nyáron figyelj oda arra is, hogy kellően hideg maradjon! Próbáld ki azt is, hogy beleteszel 1-2 kisebb jégkockát: a cica érdeklődését biztosan felkeltik majd az úszkáló kis darabok, lehet, hogy szívesen nyalogatja majd őket. Egy próbát mindenesetre megér a dolog.