Az elektromos termékek iránti kereslet egyre élénkebb, ezzel párhuzamosan pedig a nagy kapacitású akkumulátorokat is nagyobb figyelem övezi. Manapság már több különféle technológiára épülő akku van a piacon. (X)

Az akkumulátorok két fő csoportja

Az egyik nagy kategóriát az AGM-aksik alkotják, míg a másikat a lítium akkumulátorok. Cikkünkben körüljárjuk, hogy miként viszonyulnak egymáshoz, valamint azt is, hogy melyik típus a jobb választás.

Amit az AGM akkumulátorokról tudni kell

Az AGM az angol Absorbed Glass Mat szavakból származó mozaikszó. Magyarra fordítva felitatott üvegszálas aksiként lehetne visszaadni, hogy mit is jelent az AGM, de ezt ritkán láthatod így leírva.

Maga a technológia az ólom-sav akkumulátorok elvére épít. Több különféle ólom-sav akku is létezik, ezek közül a legújabbnak az AGM számít. Ebben a fajtában két lemez található, egy pozitív és egy negatív. A szóban forgó lemezek úgynevezett savfelszívó üvegszőnyegből tevődnek össze.

Az ólom-sav aksik jellemzően szabadon folyó savat tartalmaznak, ám az AGM akkuknál más a helyzet.

Tudnivalók a lítium aksikról

Idővel egy sor más technológiára épülő akkumulátort váltottak fel a lítiumalapúak. Főleg a mélyciklusú alkalmazásokban jelennek meg.

A lítium akkuk működési elve a következő. A töltés alkalmával a lítiumionok a pozitív elektródákról átvándorolnak a negatívak irányába, teszik mindezt egy elektroliton át. Ha a töltés befejeződött, és el is távolítják a töltőt, akkor az ionok visszamennek a negatív elektródáról a pozitívra, így jön létre az áram.

A lítiumalapú akkuk legújabb változatának a LiFePO4 aksik számítanak, ami a lítium-vasfoszfát rövidítése. Rengeteg előnye van más megoldásokkal szemben.

Kisülési mélységük

Egy akkumulátor károsodik, ha egy bizonyos határértéken túl merítjük le. A szaknyelv kisülési mélységnek hívja azt az értéket, ami a kezdeti töltésnek azon százaléka, ameddig biztonsággal lemeríthető az akku annak károsodása nélkül.

A modern lítium-ion technológia 98%-os kisülési mélységet tesz lehetővé. Ez azt jelenti, hogy szinte teljesen le lehet meríteni egy ilyen energiaforrással rendelkező eszközt anélkül, hogy bármi problémát okoznánk vele. Az akkumulátorban lévő energia szinte teljes egészében felhasználható.

Az ólom-sav akkumulátorok közül az AGM aksik új állapotban akár 80%-os kisülési mélységgel is rendelkezhetnek, míg használtan már inkább csak 50%-os ez az érték. Egyértelmű, hogy ebben a tekintetben sokkal jobban állnak a lítium-ion alapúak.

Más szempontok

A lítium-ion akkumulátoroknak körülbelül hatszor hosszabb az élettartama, mint az AGM változatoknak, továbbá méret és súly szempontjából is jobb választásnak bizonyulnak a lítiumosak. Energiasűrűség, töltési gyorsaság szempontjából ugyancsak a lítiumra épülő akkuk a nyertesek, ráadásul karbantartásmentesen használhatók.

Az egyetlen szempont, ahol az AGM akkumulátorok állnak jobban, az a kezdeti költség. Az élettartam költségeit is figyelembe véve viszont alulmarad az AGM a lítiumos megoldással szemben.