Tovább egyszerűsödik az átalányadózásra való átállás, illetve az átalányadózók adminisztrációja – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) konferenciáján hétfőn, Budapesten. A hamarosan az Országgyűlés elé kerülő adómódosítás kidolgozását a területi kamarákkal együttműködve a BKIK is konkrét javaslatokkal szorgalmazta a vállalkozókkal történt konzultációi alapján.

Új, a KKV-kat támogató válságkezelő programokat dolgoz ki a kormány a gazdasági kamarákkal, köztük a BKIK-val szorosan együttműködve – derült ki a BKIK A gazdasági válságkezelés eszközei, támogatás- és adópolitika, a gazdasági kamarák szerepe című konferenciáján. A kormányzat gyármentő programja és az energiaigényes kis- és középvállalkozásokat támogató intézkedései mellett adóegyszerűsítésekkel- és könnyítésekkel, köztük az átalányadózás egyszerűsítésével is segíti a cégeket.

“Az Országgyűlésnek benyújtandó adómódosító javaslatoknak köszönhetően többek között könnyebb lesz az átalányadózás választása. Az egyszerűbb szabályozás mellett jelentősen csökken az adminisztrációs teher is: tizenkettő helyett évente csak négyszer kell járulékbevallást benyújtani. A legnagyobb könnyítéssel a kisvállalkozások számolhatnak a törvényjavaslat alapján, a helyi iparűzési adó egyszerűsödik számukra” – emelte ki Varga Mihály a BKIK rendezvényén. “Továbbra is folytatódnak a Széchenyi Kártya Programok, amelynek keretein belül év eleje óta 2500 milliárd forint forráshoz jutottak a KKV-k” – tett hozzá a pénzügyminiszter.