Életünk folyamatos változásokon megy keresztül, melyek egy része jogi következményekkel is jár. Házasságot kötünk, gyermekeink születnek, sajnos igen nagy arányban elválunk, öröklünk, vagy mi magunk szeretnénk rendelkezni vagyonunkról és még számtalan egyéb esetben jön elénk a kérdés, ki fog ebben segítséget nyújtani? (X)

A családjogi ügyeink alapjában véve is nehezebb esetek, hiszen érzelmileg is érintenek bennünket, ezért nagyon gyakran amellett, hogy nem vagyunk minden jogunkkal tisztában, még képesek vagyunk érzelmi alapon is dönteni, melynek negatív hatásait csak a későbbiekben fogjuk érezni. 

Éppen ezért nagyon fontos az, hogy időben forduljunk szakemberhez, Dr. Sass Rita családjogi ügyvéd Budapest vonzáskörzetében tud számunkra segítséget nyújtani.

Melyek a legfontosabb családjogi esetek?

A válóper sajnos nagyon sok embert érint. Ha a kapcsolat megromlik, akkor már a válást megelőzően érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi várható a válás után. Általában nem is maga a válás hosszadalmas folyamat, hanem a mellette meginduló vagyonmegosztási per.

A vagyonmegosztási per esetében gyakran problémát okoz a különvagyon és a közös vagyon elhatárolása. Külön nehézséget okoz, ha a házaspár közös cégtulajdonnal is rendelkezik, és működő vállalkozásról van szó. Az ügyvéd akár a peren kívüli megegyezésben is segíthet, azonban, ha perre kerül a sor, akkor mindenképpen érdemes felkeresni.

Ha a házasságból vagy az élettársi kapcsolatból gyermek született, akkor gyermekelhelyezési perre is sor kerülhet, illetve a gyermektartásdíjat is meg kell állapítani. Amennyiben a szülők meg tudnak egyezni, akkor egyezségüket, ha ez a gyermek érdekeivel nem ellentétes, a bíróság jóváhagyja. Nem árt azonban, ha az egyezség megfogalmazásába ügyvédet is bevonunk, legfőképpen azért, hogy a bíró elé kerülő egyezség minden alaki és tartalmi feltételnek megfeleljen.

Ha azonban perre kerül sor, akkor az ügyvéd határozottan tudja képviselni a szülőt, és vigyáz arra, hogy ne sérüljenek a jogai.

Milyen egyéb ügyben hasznos felkeresni az ügyvédet?

Házasságkötés esetén a későbbiekben sok vitától kímélheti meg a feleket egy házassági szerződés, ezenkívül az öröklési joggal kapcsolatban is jobb, ha előre gondolkodunk akár végrendeletről, akár öröklési szerződésről vagy tartási, életjáradéki szerződésről van szó. Ingatlan adásvétel, ajándékozás: ezek is mind ügyvédköteles szerződések.

Mi az elvárás a jogi képviselővel szemben?

Ma már nem elegendő az, hogy az ügyvéd tisztába legyen a jogszabályokkal. Érdemes családügyekre specializálódott ügyvédet megbízni, mivel nagyon hasznos az, ha a szakember a bírói gyakorlattal is tisztában van. Ezenkívül fontos, hogy elérhető legyen, hatékonyan képviselje az ügyfelet és minden jelentős mozzanatról tájékoztassa megbízóját.

A családjogi ügyvéd segítséget nyújthat abban, hogy az ügyfél jogai érvényre jussanak, egy esetleges egyezség a későbbiekben ne váljon a hátrányára, és a jogait ismerő megbízó átgondoltan és tiszta fejjel tudjon döntéseket hozni.