Törökbálinton bántalmazta kutyáját egy nő, ráadásul a kutya pórázának csatos végével. A nyomozó hatóság a nyomozást megszüntette, a Pest Megyei Főügyészség mégis vizsgálatot indított az ügyben.

Törökbálinton, 2022 áprilisában, a reggeli órákban egy férfi autójával megállt a Rákóczi utca és József Attila utca sarkán. Éppen átment előtte egy nő, aki kutyát sétáltatott. A nő egyszer csak a kutyát ütni kezdte a kezében lévő póráz csatos végével. Ezután tovább sétált egészen a dohányboltig, ahol kikötötte a kutyát egy fához, majd ott is elkezdte ütni. Ekkor már úgy, hogy a kezében lévő szatyrot odatette a kutya fejéhez, és az ökölbe szorított kezének ujjbütykeivel ütötte.

A férfi odament és számon kérte, hogy miért bántja a kutyáját. A nő kiabált vele, majd elment onnan, viszont a kutyát az utcán tovább ütötte, míg a kutya el nem szaladt tőle.

Az eseményeket észlelő tanú elmondta, hogy a kutya nem volt agresszív, nem támadt senkire vagy semmire, a gazdája dühből ütötte, a kutya pedig nyüszített. Mint később kiderült, a nő a közeli élelmiszerüzletben is kötekedett a vásárlókkal, valamint a szomszédos dohányboltban is belekötött az eladóba.

Az ügyben nyomozás indult, és az eljárás során kiderült az is, hogy a nőnek több kutyája van. A nyomozó hatóság azonban a nyomozást megszüntette, mivel a bántalmazás módja nem volt alkalmas arra, hogy az eb maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, így az állatkínzás bűncselekménye nem valósult meg.

A törvényi rendelkezések szerint nem csak az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bántalmazása tilos, hanem minden az állatok szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, kínzása is.

Az ügyészség közérdekvédelmi feladatai közzé tartozik az állatok védelme, ezért a Pest Megyei Főügyészség e jogkörében vizsgálatot indított az ügyben.

Az ügyészség álláspontja szerint a nő magatartása ugyan nem okozta a kutya maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását, de az állatnak szükségtelen fájdalmat, szenvedést okozott. Az ügyészség szerint ezért – már nem nyomozás keretében – tovább kell vizsgálni a nő jogi felelősségét. A főügyészség ezért intézkedett az illetékes állatvédelmi hatóság felé a szükséges eljárás lefolytatása érdekében, melynek befejezését is figyelemmel kíséri.