Rekord összegű, 405 millió eurós gigabírsággal súlytotta az Ír Adatvédelmi Hatóság (DPA) kiskorú személyek adatainak nyilvánosságra hozatala miatt az Instagram (Meta IE) közösségi kép- és videómegosztó hálózatot. A DPA döntését az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) július 28-i kötelező érvényű vitarendezési határozatára alapította.

„Ez egy precedens értékű, történelmi jelentőségű döntés. Nemcsak a bírság mértéke miatt (ez a második legmagasabb bírság a GDPR hatályba lépése óta), hanem azért is, mert ez az első uniós szintű döntés a gyermekek adatvédelmi jogairól.

Ezzel a kötelező erejű határozattal az EDPB kifejezetten egyértelművé teszi, hogy a gyermekeket is megcélzó cégeknek fokozott óvatossággal kell eljárniuk. Ahogy a gyermekeink, úgy az ő személyes adataik is különleges védelmet érdemelnek – kommentálta határozatát Andrea Jelinek, az EDPB elnöke.

A döntést előzménye egy hivatalból indult vizsgálat, amely alapján megállapítást nyert, hogy

számos instagram-felhasználó – így nagyszmú kiskorú felhasználó is – üzleti profilra váltott a jobb elérések érdekében, ám azzal nem számoltak, hogy ezzel adataik egy részét is nyilvánosságra hozzák.

A vizsgálat tárgya a 13 és 17 éves kor közötti fiatalok e-mail címeinek, valamint telefonszámainak Instagram általi nyilvános közzététele és személyes Instagram fiókjaik alapértelmezés szerinti nyilvános beállítása volt.

Az eljárás az uniós adatvédelmi jog egyik alapvető pillérét, az adatkezelés jogszerűségét (GDPR 6. cikk), különösen pedig aszerződés teljesítése” és a „jogos érdek” jogalapjainak alkalmazhatóságát vizsgálta. A Meta IE erre a két jogalapra támaszkodott az Instagram üzleti fiókokat használó gyermekek e-mail-címeinek és/vagy telefonszámainak közzétételekor.

A bírság rekord-mértékét az ír adatvédelmi hatóság azzal indokolta, hogy a további esetleges jogsértésekkel szemben az hatékony, arányos és visszatartó erejű legyen. A bírság kiszabásánál súlyosbító tényezőként vették figyelembe a jogsértés jellegét és súlyát, valamint az érintettek nagy számát – különös tekintettel a kiskorúak személyes adatainak védelmére.