Lövöldözés tört ki illegális bevándorlók csoportjai között csütörtök este a szerbiai Horgos faluban. Kalasnyikovokkal felfegyverkezett kapucnis férfiak vonultak a magyar határhoz közeli, főként magyarok által lakott település központjába, az összetűzés végül tűzharcba torkollott. A szerb televízió (RTS) jelentése szerint a Nagykikindai Rendőrkapitányságon több mint 600 személyt  vettek őrizetbe, néhányukat migránscsempészettel is gyanúsítják. Helikopterek és drónok is részt vettek a lövöldözők keresésben.

“A Belügyminisztérium emberei csütörtökön hat migránst találtak a lövöldözés helyszínén, köztük egy húsz év körüli férfit mellkasi lőtt sebbel” – jelentette a szerb köztelevízió. A Szabad Magyar Szó nem hivatalosan úgy értesült, hogy a csütörtöki összetűzésnek hét sérültje van, őket a szabadkai Közkórházban és a magyarkanizsai egészségházban láttak el.

Az RTS értesülései szerint még jelenleg is jelentős hadműveleti akció folyik Horgoš és Szabadka tágabb körzetében, átkutatják a teljes területet. Különleges erők, helikopterek és drónok is részt vesznek a keresésben.

Tűzharc Horgoson – Forrás: Facebook

Horgos központja péntek délutánra elcsendesült, a lakott területen csak néhány rendőrautót látni és buszokat, amelyekkel feltehetően azokat az illegális bevándorlókat szállítják majd el, akiket begyűjtenek a falu határában. A rendőrség és a katonaság jelenleg is a helyszínen van, a Bartók Béla utcát és a vasúton túli területet lezárták, ide az újságírókat sem engedik be.

A szerb rendőrség akcióban – Forrás: MUP

Horgoson tartózkodik jelenleg Bratislav Gašić belügyminiszter is. Az illegális bevándorlók elleni hadműveletet Belgrádra is kiterjesztette a szerb rendőség.