A pénzügyőr pénzügyőri munkakört tölt be, rendvédelmi tevékenységet folytat. A tisztviselők nem pénzügyőrök, nem rendvédelmi tevékenységet végeznek. Az eltérő jogállásra figyelemmel a különbségtétel a szolgálati juttatásra vonatkozóan objektív szemponton alapul – szögezi le az Alkotmánybíróság IV/1422/2022. számú, alkotmányjogi panaszt elutasító határozatában. 

Az Alkotmánybíróság elutasította a fegyveres és a rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél a hivatásos szolgálat elismerése céljából megállapított szolgálati juttatásról szóló 712/2021. (XII. 20.) Korm. rendelet 11. §-a alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszt.

A Korm. rendelet a hivatásos szolgálatot ellátó személyek részére Magyarország biztonsága érdekében végzett munkájuk elismeréseként egyszeri szolgálati juttatás kifizetését rendelte el. A sérelmezett rendelkezés alapján a Nemzeti Adó-és Vámhivatal személyi állományáról szóló 2020. évi CXXX. törvény hatálya alá tartozó pénzügyőr státuszú foglalkoztatottak közül csak a pénzügyőri munkakört betöltő pénzügyőri státuszú foglalkoztatott jogosult a juttatásra.

Az indítványozó álláspontja szerint a Korm. rendelet támadott rendelkezése sérti az emberi méltósághoz való jogot, valamint a diszkrimináció tilalmába ütközik, mivel alkotmányosan nem indokolható módon tesz különbséget a szabályozás szempontjából egymással összehasonlítható helyzetben lévő jogalanyok között.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a jelen esetben, az alkotmányjogi panaszra okot adó ügyben pénzügyőri státuszú, tisztviselői munkakört betöltő foglalkoztatottról van szó. A pénzügyőri státuszú foglalkoztatottak lehetnek pénzügyőri munkakört betöltőek, de lehetnek tisztviselői munkakört betöltőek is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény 35. § (1) bekezdése szerint a NAV-nak a pénzügyőri munkakört betöltő foglalkoztatottjai rendvédelmi tevékenységet folytatnak, egyenruha és szolgálati fegyver viselésére jogosultak. Ezzel szemben Korm. rendeletben említett Nemzeti Adó-és Vámhivatal személyi állományáról szóló törvény szerint a pénzügyőr státuszú foglalkoztatottak egy része nem lát el rendvédelmi feladatot, hanem tisztviselő.

A pénzügyőr pénzügyőri munkakört tölt be, rendvédelmi tevékenységet folytat. A tisztviselők nem pénzügyőrök, nem rendvédelmi tevékenységet végeznek. Az eltérő jogállásra figyelemmel a támadott szabály szerinti különbség tehát objektív szemponton (rendvédelmi tevékenység folytatása vagy ennek hiánya) alapul.

A jogszabály ezzel a szabályozás szempontjából nem azonos csoportba tartozó (nem egymással összehasonlítható) jogalanyok között tesz különbséget. Ezért a támadott rendelkezés nem ellentétes az Alaptörvény hivatkozott rendelkezéseivel, így az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panaszt elutasította.