Saját fegyvere sebezte halálra Leandro Mathias de Novaes 40 éves brazil ügyvédet 2023. ferurárjának elején, aki figyelmen kínül hagyva a protokoll előításokat pisztollyal lépett be egy MRI vizsgálatra. 

Leandro Mathias de Novaes ügyvéd vizsgálatra kísérte el beteg édesanyját egy São Paulo előkelő negyedében lévő egészségügyi intézménybe. A kórházi személyzet figyelmeztette ugyan, hogy biztonsági okokból tilos fémtárgyat bevinni az MRI vizsgálati helyiségbe, külön fel is szólították erre, az ügyvéd azonban – nem törődve a figyelmeztetéssel – derekán hagyta 9 mm-es lőfegyverét. Amikor a berendezés működésbe lépett, a mágnesesség gyakorlatilag lerántotta a férfiről pisztolyt, ami a géphez csapódva elsült. A lövedék az ügyvéd hasába fúródott. Novaest súlyos-életveszélyes állapotban szállították át a São Paulo déli részén fekvő São Luiz kórházba, életét azonban nem tudták megmenteni.

Forrás: Leandro Mathias de Novaes ügyvéd Facebook-oldala

„Kollégáink mind a pácienst, mind a kísérőt megfelelően tájékoztatták a vizsgálóhelyiségbe való bejutás menetéről, és figyelmeztették őket a fémtárgyak bevitelével járó veszélyekre. Mind a ketten aláírtak egy-egy nyilatkozatot, hogy megértették a kockázatokat és betartják a protokoll-előírásokat ” – közölte az esetet követően az egészségügyi intézmény.

A történet pikantériája, hogy Leandro Mathias de Novaes ügyvéd fegyverviselési jogi aktivistaként volt ismert Brazilíában. Közösségi oldalát több 50 ezren követik. A férfi rendszeresen adott jogi tanácsokat fegyvertartással és -birtoklással kapcsolatos kérdésekre.

Az Brazil Ügyvédi Kamara (OAB ) nekrológot tett közzé a tragikus balesettel kapcsolatban.

“Mély sajnálattal tudatjuk ügyvédtársunk és kedves barátunk Dr. Leandro Mathias de Novaes váratlan elvesztését. Mélyan megrendít ez a veszteség mindannyiunkat. Együttérzünk a családdal ebben a fájdalmas pillanatban” – búcsúztak a brazil ügyvédek kollégájuktól.