Manapság már rengetegféle gumit lehet kapni az autókhoz. Ennek megvan az előnye és a hátránya is, de szerencsére előbbiből sokkal több van. A hátrányként egyedül azt lehet megemlíteni, hogy a választás egyre nehezebb. A nagy kínálatban például már megjelentek a gazdaságos, de egyben prémium teljesítményű abroncsok is. (X)

A gazdaságos, prémiumminőségű abroncsok bárki számára elérhetőek

Ha azt mondjuk, hogy prémiumminőségű abroncsok, egyből mindenkinek drága sportautók jutnak eszébe, pedig a valóságban még egy 2006-os Citroenre is nyugodtan szerelhetünk ilyen gumikat. Ilyen verziókat a gumiabroncs nagykereskedelem teljes területén találhatunk. Az egyik legnépszerűbb képviselő a Pirelli Powergy, ami ismerős lehet a régi Porschék kedvelőinek, mivel a 70-es, 90-es évek között a 911, 922 és 944 modelleken P6000 Powergy gumikat volt szokás használni.

Nem hiába a hasonlóság, a modern Pirelli Powergy is a P6000 változatot gondolta újra, könnyedén lehet látni a mintázatban hasonlóságokat. Viszont ami nagy különbség, hogy ez a termék szinte bármilyen személyautóra felrakható, de természetesen a nagyobb teljesítményű gépeknél fogja igazán megmutatni az előnyeit. Elsősorban SUV-okhoz és crossoverekhez tökéletes választás, a méretpaletta is ezt vetíti előre.

Mégis mit tud egy ilyen abroncs?

Az egyik fő különbség egy átlagos abroncshoz képest az, hogy sokkal kisebb a zajszintje, valamint nagyobb a nedves úton való tapadási képessége. Mindemellett sokkal jobb a gördülési ellenállás, ami a fogyasztási mutatókat befolyásolja nagymértékben. A kiváló nedves tapadás annak köszönhető, hogy szélesebb központi árkok találhatóak rajta, valamint az összehangolt lamellák és a teljesítményfokozó polimerekből álló gumikeverék csökkenti az aquaplaning veszélyét mindezt úgy, hogy a futásteljesítmény változatlan marad. 

A sűrű központi mintaárkok az abroncs merevségét biztosítják, továbbá azt is, hogy az abroncs folyamatosan kontaktban legyen az aszfalttal. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a zajszint alacsony maradjon, valamint kiváló kezelhetőséggel fog a jármű rendelkezni.

Mindig válasszunk az adott szezonnak megfelelő abroncsot

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy mindig az évszak időjárási viszonyaihoz illeszkedő szettet szereljünk fel az autóra. Igaz ez a Pirelli Powergy gumijaira is, amelyek például kiválóan megállják a helyüket a nyári időjárási körülmények között. Fontos is ez, mivel nyáron teljesen más hatásokra kell felkészülni. Sokkal melegebb van, a guminak nagy futófelülettel kell rendelkeznie, hogy maximális legyen a tapadás. Kevésbé fontos az, hogy mély árkok és nagy barázdák legyenek a gumi mintázatán, inkább a sűrű bordák az uralkodóak. Csak megfelelő gumiszettel hódolhatunk kedvenc kikapcsolódásunknak, a vezetés élményének.