Egy családi ház, egy otthon tervezésekor eszünkbe sem jut a hulladék kérdésével foglalkozni, pedig nem nehéz belátni, hogy milyen lényeges dolog, hiszen senki nem tart vonzónak egy szeméttel teledobált helyiséget, területet.  (X)

Érdemes szétválasztani a szemét és a hulladék szavakat, ugyanis míg az előbbi alatt a megsemmisítésre váró kommunális hulladékot értjük, addig a hulladék újrahasznosítható, vagyis értéket képvisel. Ma már a legtöbb településen van mód szelektíven gyűjteni a hulladékot, illetve egy részét komposztálni akár egy lakásban is. Annak érdekében, hogy szemétmentes, rendezett legyen a környezetünk, többféle szemetesre van szükségünk. Hogyan választható ki a megfelelő edény? Tarts velünk, mutatjuk a lehetőségeket és a megoldásokat!

Szemetest, de milyet és mekkorát?

Egy lakásban is több helyiségben van szükség különféle szemetesekre, egy családi ház esetében pedig kültéri szemetes kukákra is. Rengeteg szemetet termelünk, de szerencsére egyre többeket foglalkoztat a környezet védelme, így szelektíven gyűjtik a hulladékot és komposztálnak.

A szemetes hasznos eszköz, mert arra ösztönzi az embereket, hogy megfelelően dobják el a szemetet. Figyelembe kell venni, hogy a bel- vagy kültéri környezet stílusához illeszkedő szemetes növelheti a terület vizuális vonzerejét, emellett a kidobásra kerülő szemét mennyiségének megfelelő térfogatú és a típusához illő edényeket kell választani. 

A gyűjtőedények jellemzői és esztétikája

Szeméttárolók sokféle stílusban és kivitelben kaphatók, így kiválaszthatod a legkényelmesebb és legesztétikusabb megoldást, akár kül-, akár beltérre van szükséged egy-egy darabra. Választás előtt gondold át, hogy hol fogod elhelyezni, milyen gyakran fogod használni, milyen jellegű hulladékhoz és milyen méretűre van szükség. 

A fedeles, billenő fedeles szemetesek meggátolják a szagok terjedését, valamint azt, hogy a háziállatok hozzáférjenek a szeméthez, így jó választást jelenthetnek kint és bent egyaránt. A pedálos szemetesek népszerűek, mert esetükben nem kell kézzel hozzányúlni a gyakran szennyezett fedélhez, sem lehajolni a nyitáshoz. Kis és nagy méretben egyaránt kaphatóak, így konyhákba, irodákba éppúgy megfelelőek, mint például fürdőkbe.

Olyan helyekre, ahol száraz és viszonylag homogén hulladék elhelyezését kell megoldani, a különböző stílusú és méretű papírkosarak dekoratív megoldást nyújtanak. 

Az újrahasznosítás típusainak megfelelő különálló edények lehetővé teszik a környezetbarát hulladékártalmatlanítást további válogatás nélkül. 

Miből készüljön a szemetes?

A kültéri szemetesek esetében az időjárásnak ellenálló, fedett kukákra van szükség a higiénikus tárolás érdekében. Ideális anyag a műanyag, amely minden kritériumnak megfelel, könnyű és könnyen tisztítható. 

Beltérre, látható helyekre jó megoldás lehet a rozsdamentes acélból készült fedeles, akár pedálos szemetes különböző formákban és méretben, akár színesben is, míg szekrényekbe való elhelyezéshez a műanyagok is tökéletesek.