A mezoterápiás arckezelésekről talán már mindenki hallott, viszont ezt a módszert némileg módosítva a hajas fejbőrön is gyakorta alkalmazzák, hiszen számos pozitív hatással bír. Ha most hallasz róla először, tarts velünk, hogy hasznos információkkal gazdagodj! (X)

Mi az a mezoterápia, hogyan zajlik a kezelés?

Hajmezoterápiára az Art ‘N Hair klinikára is bejelentkezhetsz, ahol hajhullás elleni, illetve hajerősítő kezelést is kérhetsz. A technika lényege, hogy egy speciális eszközzel különféle hatóanyagokat juttatnak a fejbőrödbe, amik helyben fejtik ki hatásukat, ezáltal célzottan lassítható a kopaszodás vagy erősíthető a haj.

De mi is történik egy ilyen kezelés alatt?

  • Első lépésként a szakember egy lidokainos, érzéstelenítő hatású krémet masszíroz a fejbőrödbe, hogy ne érezd fájdalmasnak a kezelést.
  • Ezután a kiválasztott hatóanyagokat tartalmazó ampullát egy speciális fecskendőpisztolyba helyezi. A gép automatikusan adagolja majd a szükséges mennyiségű oldatot.
  • Majd a szakember a pisztollyal lassan végighalad a fejbőrödön, és kb 1 centiméternyi távolságra egymástól, egy parányi tűvel befecskendezi az oldatot a bőrbe, nagyjából 2-3 milliméter mélyre. Ez megközelítőleg 120 pontot jelent.
  • Miután a befecskendezés véget ért, újfent átmasszírozzák a fejedet, hogy a bőr megnyugodjon és a hatóanyagok eloszlása egyenletesebb legyen. 

Maga az egész kezelés nem tart tovább 25-35 percnél, és mivel csak mikro sérüléseket okoz, ezért utólagos fájdalommal sem jár. A mezoterápiát követő 24 órában viszont kerülni kell az izzadással járó tevékenységeket (pl. sport) és a hajmosást. 

Miért hatékonyabb a mezoterápia, mint a kozmetikumok használata?

Ha hajhullásról van szó, a legtöbben azonnal elkezdünk vitaminokat szedni, illetve hajhullás elleni sampont, szeszt egyéb kozmetikumokat használni. Ezek viszont sokkal kisebb hatásfokkal működnek. Miért?

Egyrészt, ha csak a bőr felszínére visszük fel a hatóanyagot, akkor az onnan nem tud kellő mennyiségben felszívódni (ezért használunk a mezoterápiához tűt), és nem éri el a hajhagymákat, amik több milliméteres mélységben helyezkednek el. Másrészt mivel a sampont pár perc után le kell öblíteni, ezért a hatóanyagnak egyszerűen nincs is ideje arra, hogy látványos hatást produkálhasson.

A vitaminkészítményekkel pedig az a gond, hogy az emésztőrendszerben felszívódva az egész testben eloszlanak, nem lehet irányítani, hogy célzottan csak a fejbőrbe jussanak a bennük lévő tápanyagok. Mivel így kevesebb, mint 10% jut el a hajhagymákhoz, ezért a hatásosságuk is igen csekély.

A kopaszságot is megszünteti a mezoterápia?

Nem, mert amelyik hajhagyma már nem életképes, azzal a mezoterápia sem tud mit kezdeni. Itt a hajbeültetés jöhet szóba, amivel viszont nagyon szép eredményeket lehet elérni. 

A mezoterápia célja, hogy a még meglévő hajszálakat támogassa, blokkolja a DHT hormon működését, ezáltal megakadályozza a kihullásukat. A két módszer pedig akár együttesen is alkalmazható.