Napjainkban az energiafelhasználás mérése központi kérdéssé vált, így a fogyasztásmérők alkalmazása otthoni és vállalkozói környezetben is egyre inkább használatos. Az energiafelhasználás csökkentésével pénzt takaríthatunk meg, és a környezet megóvásában is nagyobb részt vállalunk. (X)

Az energiatakarékosság egyik leghatékonyabb módja, ha csökkentjük a szén-dioxid kibocsátást, mely a globális felmelegedés egyik fő okozója. A fogyasztásmérők segítségével nyomon követhetjük a háztartásban vagy vállalkozásunk épületében az áramfogyasztást.

A spórolás eszközei

A fogyasztásmérő lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pontosan megtudják, mennyi áramot használnak és azt, milyen eszközök fogyasztanak környezetükben a legtöbbet. Elektromos berendezéseink észszerű használatával nagyobb mennyiségű pénzt tudunk megtakarítani. Ehhez azonban tisztában kell lennünk a készülékek fogyasztásával. 

Az ILMARKET.HU fogyasztásmérő kínálatában nemcsak az áramfelhasználás mérésére találunk eszközt, hanem a víz- és gázfogyasztás adatainak ellenőrzésére is. A pontos adatok ismeretében könnyebben tudunk változtatni szokásainkon, mellyel költségmegtakarítás érhető el.

Hatékonyabb energiafelhasználás

Az energiafelhasználásunk csökkentése érdekében a fogyasztásmérők adatai által szolgáltatott információk segítségével könnyebben tudjuk elérni kitűzött céljainkat. 

A különböző készülékek használata eltérő, azonban általában funkciójukat tekintve megegyeznek. Az integrált fogyasztásmérő azonban nemcsak az áramfelhasználást mutatja meg LCD kijelzőjén, hanem az aktuális áramfogyasztást, a teljes fogyasztott árammennyiséget, a teljesítményt és az időt is. Az eszköz a hibakereséshez is segítséget nyújthat, hiszen észrevehető, ha valamelyik elektromos készülék áramellátása problémába ütközik.

A vízfogyasztás mérése hasonlóan fontos, mint az áramfelhasználás adatainak ismerete. Ezeket a szenzorokat általában a vízmérőbe helyezik és az átfolyó víz által a szenzorban lévő mágnesek mozgását érzékelve határozzák meg a vízfogyasztás adatait. 

Fogyasztásmérők kiegészítői

A fogyasztásmérők kiegészítő eszközökkel tudnak még hatékonyabban üzemelni, mint például a vezeték nélküli impulzus távadó, mely fogyasztással arányos impulzusokat küld az energiafogyasztás-mérés érzékelőjétől. A távadók általában nagy pontosságú és megbízható adatátvitelt biztosítanak és képesek nagyobb távolságokat is áthidalni.

A nappali és az éjszakai áram árának eltérő értéke miatt célszerű váltani a kétfajta üzemmód között. Erre egyszerű megoldás a vezeték megbontása nélküli áramváltó transzformátor. Hasznos eszköze a spórolásnak az elektromos berendezések üzemeltetésekor.

Összességében tehát a fogyasztásmérők fontos szerepet játszanak a fenntartható és hatékony energiafelhasználás terén, és hozzájárulnak a környezetvédelemhez és az energiaforrások megőrzéséhez.