Távollétében ítélte letöltendő szabadságvesztés büntetésre Észak-Macedóniában a szkopjei büntetőbíróság két magyar és egy német állampolgárságú férfit, akiket szolgálati kötelességszegéssel vádolt az Észak-Macedón ügyészség – számoltak be a Novamakedonija és Balkaninsight internetes újságok. Az elsőfokú ítélet nem jogerős.

2001-ben a Matáv (ma: Magyar Telekom) vezette konzorcium nyerte meg a macedón távközlési társaság (MAKTEL) 51 százalékának megszerzésére kiírt tendert.

A macedón hatóságok 2010-ben azzal vádolták meg a Magyar Telekomot, hogy színlelt tanácsadói és marketingszerződésekkel 2005-ben és 2006-ban eurómilliókat fizetett ki egy közvetítőnek, arra számítva, hogy a pénz egy része macedón politikusokhoz kerül, akik szabályozási előnyöket biztosítanak a Telekom részére, távol tartva a rivális kommunikációs cégeket a makedón piacról.

A Makedonski Telecom vezérigazgatóját, Szendrei Attilát, Rolf Plath pénzügyi igazgatót, valamint Kisjuhasz Zoltán igazgatósági tagot azzal vádolták, hogy fiktív tanácsadási szerződéseket kötöttek a ciprusi Chaptex Holdings Limited tanácsadó céggel.

A vád szerint

ezzel a Makedonski Telecomnak csaknem négymillió eurós, az államnak pedig mintegy kétmillió eurós kárt okoztak.

A per 2016. végén kezdődött, az 56 tervezett tárgyalásból 30-at halasztottak el, főként az ügyész, a tanú vagy a bíró távolléte miatt.

Slobodan Bogoevski volt észak-macedóniai titkosszolgálati tiszt vallomásában azt mondta, hogy

három politikus összesen 7,5 millió euró kenőpénzt kapott a vádlottaktól a célból, hogy elfojtsák a versenyt a távközlési piacon.

A szkopjei büntetőbíróság ítéletében a vád szerinti cselekményeként most mindhárom vádlottat

8 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A vádlottak egyetemlegesen kötelesek megtéríteni 415 millió forintnyi kárt, valamint az eljárás költségeit.

2020 áprilisában Kisjuhász Zoltánt őrizetbe vették Szlovéniában, de nem sokkal később elengedték, a szlovén hatóságok a vádlottat nem adták ki Skopjénak.

„Szlovéniában ez a bűncselekmény egy évnél rövidebb börtönbüntetéssel büntetendő, és a szlovén törvények szerint abszolút elévülési idő van a büntetőeljárásban” – nyilatkozta korábban az észak-macedóniai igazságügyi minisztérium sajtónak.