A szerbiai egyenjogúság-védelmi biztos alkotmánybírósághoz fordult azzal a kezdeményezéssel, hogy a testület vizsgálja felül a rendőrök megjelenését szabályozó szerb jogszabály alkotmányosságát és törvényszerűségét. Az ombudsmani eljárás előzménye, hogy az újvidéki Archibald Reiss Rendőrök Egyesülete rugalmasabb rendelkezéseket, a tetoválás, a fülbevaló és a szakáll viseletének engedélyezését  – írta meg a délhir.info híroldal.

A szerb rendőrök a jelenlegi szabályok szerint szolgálatteljesítés közben kötelesek eltakarni a testükön található valamennyi tetoválást.

Arc- vagy kézfejtetoválással rendelkező személy – mivel ezek nem eltakarhatóak – nem teljesíthet rendőri szolgálatot, vagyis nem lehet rendőr Szerbiában.

A szerb egyenjogúság-védelmi biztos úgy véli, hogy a szóban forgó tilalom diszkriminatív, ezért azt reméli, az alkotmánybíróság alkomány-ellenesnek nyilvánítja és megsemmisíti a szabályt.

A szolgálati szabályok a szakáll és a fülbevaló viselését ugyancsak tiltják a szerb rendvédelmi szervek tagjainak.

A rendőri szolgálatot szabályozó jogszabályt utoljára 2021-ben módosította a szerb parlament, az alábbi szigorú kitételekkel:

Szerbiában a rendőröknek tilos munkahelyükön és munkaidőn kívül a rendőri szolgálathoz kapcsolódóan pénz és ajándék elfogadása, a magánérdek közérdek elé helyezése, olyan szervezetekhez csatlakozás, amelyek hátrányosan befolyásolhatja munkavégzésüket, illetve ugyancsak tilos a kábítószer- és az alkoholfogyasztás.

A szerb rendőröknek tilos közösségi felületeken fényképet vagy videofelvételt közzétenni a munkahelyükről vagy más olyan helyről és térről, ahonnan közvetlenül vagy közvetve azonosítani lehet őket akár rendőrként, akár más alkalmazottként – függetlenül attól, hogy a fotón szolgálati öltözékben vagy civil ruházatban láthatóak.

A szerb rendőröknek tilos közösségi felületeken a rendőrség, illetve bármely rendőr a hírnevét, becsületét sértő tartalmú szöveg, megjegyzés, videó- ​​vagy hangfelvétel közzététele.