Húsvétkor sokan gondolják úgy, hogy az ünnep varázsát egy élő állattal, nevezetesen egy nyúllal teszik színesebbé. Bármennyire csalogatónak tűnik az ötlet, ne felejtsük el: állatot tartani felelősség!

“Ne hozzon senki átgondolatlan döntést húsvétkor sem. Élő állatot tartani rengeteg örömöt és felejthetetlen pillanatot rejt magában, de nem mehetünk el szó nélkül az ezzel járó kötelességekről sem. Az állattartásnak vannak írott és íratlan szabályai, a gazdák felelőssége és feladata megteremteni az állat számára a legjobb körülményeket és maradéktalanul betartani a jogszabályi kötelezettségeket is” – kérte az ünnep előtt a lakosságtól Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

Állatvédelmi törvényünk szerint

az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, ami az az emberi tevékenység, amely arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket biztosítson, amely az annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti (elhelyezés, táplálás, gyógykezelés, tisztán tartás, nyugalom, gondozás, kiképzés, nevelés, felügyelet).

Állat vásárlása előtt mérlegeljük saját körülményeinket és lehetőségeinket; bármennyire a jó szándék vezérel, sosem késő belátni, hogy az adott élethelyzetben nem tudjuk hiánytalanul vállalni az állattartással kapcsolatos teendőket.

Húsvét alkalmából egy nyúl beszerzése a legtöbb esetben csak impulzusvásárlás, ezért elengedhetetlen mérlegelni az állattartásra irányuló motivációnkat is. Ne hozzunk olyan felelőtlen döntést, aminek következménye, hogy az élő állat sorsa, további gondozása veszélybe kerül, mert lelkesedésünk alábbhagyott.

Egy nyúl akár egy évtizedig is elélhet, így szükséges megfontolni azt is, hogy hűségesek tudunk-e maradni az állathoz hosszú éveken keresztül.

Továbbá az állattartás nem csak időt, elszántságot, türelmet és gondoskodást igényel, hanem gondolni kell az anyagi vonzatokra – például takarmányozás, táplálás, váratlan állatorvosi költségek – is.

Szerencsére számos hazai állatkert, civil szervezet kínál alternatív lehetőségeket, így például nyuszisimogatásban és etetésben, jelképes örökbefogadásban is lehet részünk az ünnepkor.

Az intézmények honlapjain, közösségi oldalain bővebben tájékozódhat bárki ezekről a programokról, családi eseményekről.

Gondolkozzunk felelősen, mérlegeljük lehetőségeinket és hozzunk átgondolt döntést húsvétkor is!