A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a horgászcikk-nagykereskedő Top-Fish 2001 Kft. éveken keresztül előírta a horgászboltoknak az általa forgalmazott termékek internetes minimum-árait; a GVH Versenytanácsa 27 millió forint bírságot szabott ki a cégre.

A GVH csütörtöki közleménye szerint 2021 nyarán indítottak eljárást a Top-Fish 2001 Kft.vel szemben, amely az egyik legjelentősebb nagykereskedő a horgászati cikkek hazai piacán. A vizsgálat alapján a társaság jogsértően határozta meg termékpalettájának legalacsonyabb fogyasztói árait a kiskereskedőknek.

Az általa “ajánlott” viszonteladói árak betartását folyamatosan ellenőrizte, és a beszállítás felfüggesztésével fenyegette azokat a boltokat, amelyek a megadottnál olcsóbban árusították a termékeket weboldalukon. A viszonteladó kiskereskedők akciót, árleszállítást sem tarthattak a céggel való egyeztetés nélkül.

A továbbeladási árak meghatározása a versenyt legsúlyosabban veszélyeztető jogsértések közé tartozik, ugyanis a fogyasztók magasabb árakkal szembesülhetnek annál, mintha tiszta verseny érvényesülhetne a kiskereskedők között

– hangsúlyozta a versenyhivatal.

A horgászcikk-nagykereskedő a hazai versenytörvényt és az uniós versenyszabályozást is megsértette a horgászboltok árazási szabadságának korlátozásával. A GVH az eljárását kettős – hazai és uniós – jogalapon folytatta le, amelyre a hatályos jogszabályok lehetőséget adnak.

A tájékoztatás szerint a cég az eljárás során együttműködött a versenyhatósággal: elismerte a jogsértést, önként bizonyítékokat szolgáltatott, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről és belső vállalati program bevezetését vállalta a jövőbeli, hasonló törvénysértések elkerülésére érdekében. Az együttműködési lehetőségek igénybevételével a Top-Fish 2001 Kft. jelentősen tudta mérsékelni a kiszabott versenyfelügyeleti bírságot – jelezte a GVH.

A versenyhivatal közölte: a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) kimutatása szerint évről-évre jelentősen nő a regisztrált horgászok létszáma, ma már a teljes lakosság több mint hét százaléka rendelkezik horgászengedéllyel, így a GVH eljárása és döntése több százezer aktív horgász érdekeit védi.