Folyamatos az érdeklődés a magyar előadóművészek klasszikus, vagy könnyűzenei produkciói iránt a nemzetközi porondon. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) külföldről is évente több alkalommal beszedi és felosztja az elhangzások után járó jogdíjakat, a legutóbbit követően a tegnapi napon kifizette a magyar művészek járandóságát.

Az idei első felosztás közel 600 jogosultat érint, a legmagasabb kifizetett jogdíj meghaladta az egymillió forintot. 

A legtöbb jogdíjban elősorban zenészek részesültek, de a legmagasabb összegű díjra jogosultak között van színész is. A felosztás a Franciaországból, Litvániából, Spanyolországból, Portugáliából, Olaszországból, Egyesült Királyságból, Írországból, Svédországból, Hollandiából, Ausztriából és az Egyesült Államokból beszedett jogdíjakat foglalja magában.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületről (EJI)

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek közel 3500 tagja és 15000 megbízója van.