Amikor elhatározod, hogy teszel az ellen, hogy a nyári kánikula elviselhetetlenné tegye még az otthonodat is, hajlamos lehetsz szinte az első légkondit megvásárolni. A modern légkondicionáló készülékek szerencsére már olyan fejlettek, hogy nagy bajt nem csinálhatsz így sem. Viszont, ha a vásárlás előtt rászánod az időt és alaposan körüljárod a témát, akkor valóban olyan eszközt vehetsz, amiért még évek múlva is hálás leszel magadnak. (X)

Klímák csoportosítása

Rengeteg szempont alapján csoportosíthatjuk a klímákat, de talán kezdjük a legkézenfekvőbbel. Vannak olyan berendezések, amiknek egy kültéri egységük van és több (akár kettő, három, négy) beltéri egységet lehet velük összekötni. Ezek az úgynevezett split rendszerek. Ezek mellett a Komfort Plus monosplit klímái is rendkívül népszerűek, annak ellenére, hogy ennél a típusnál egy kültéri egység kizárólag egy beltéri egységet üzemeltet. 

Multi vagy monosplit a nyerő?

Mindenképp az ingatlanod adottságainak megfelelően hozd meg azt a döntést, hogy multi- vagy monosplit klímát választasz. A szakemberek elsősorban a monosplit készülékekre voksolnak a következő három ok miatt:

  • Költséghatékonyabb a telepítése
  • A különböző helyiségekben eltérő funkciót lehet beállítani: az egyik szobában lehet hűteni, a másikban fűteni
  • Egymástól függetlenek az egységek, így nem a teljes rendszer áll le és kell javítani egy meghibásodás esetén

Ettől függetlenül adódnak olyan helyzetek, amikor hiába szeretnéd, nincs lehetőség ennyi monosplit klíma kiépítésére. Tipikus probléma a helyhiány. Ilyenkor persze kiváló alternatíva a multi split légkondi, csak számolni kell a hátrányaival. Ha azonban az esztétika zavar, akkor gondold át, hogy mi a fontosabb: egy hatékony rendszer vagy hogy csak egy doboz látszódjon a homlokzaton.

Mennyire hangos a monosplit klíma?

Vásárlói szempontból nem elhanyagolható a légkondival járó zajszint. Rendelet szabályozza, hogy ezek a berendezések maximum 55 dB zajkibocsátással működhetnek. A klímák lelke és egyben a leghangosabb alkatrésze a kompresszor. Ez a multi split típusoknál a kültéri egységben kap helyet, ezért csendesebbnek tűnik a működésük. A monosplit rendszer egy dobozban tartalmaz mindent: a kompresszort, a ventilátort, ezért a vásárlók jobban tartanak a zaj erősségétől.

Aggodalomra pedig nincs ok, hiszen egy kisebb alapterületű helyiségnél egy alacsonyabb teljesítményű készülék is rövid idő alatt, halkan eléri a kívánt hőmérsékletet. A készülék kiválasztásánál ne a márka legyen a fő szempont, hanem a minőség. Ezeknél a termékeknél kisebb a meghibásodás esélye, ami szintén a légkondi zajossá válásával járhat. Meghatározó lehet még a teljesítmény, illetve hogy mennyire jó szakember végzi a telepítést.

A légkondicionáló berendezés elhelyezésével, valamint a megfelelő típus kiválasztásával kapcsolatban keresd a Komfort Plus elhivatott kollégáit.