Felgyújtották húsvét hajnalban Eszék Megyei Bíróság bűntető kollégiumának vezető bírája, Vlasta Šimenić-Kovač autóját – írta meg a Szlavónia Hangja hírportál. A jármű teljesen kiégett. Az elkövetőt a napokban fogták el, a rendőség egyenlőre nem nyilatkozik az ügy részleteiről.

Vlasta Šimenić-Kovač bírónő, aki 22 éve büntető ügyekkel foglalkozik, gépkocsija felgyújtását megelőzően nem kapott fenyegetéseket, azonban tény, hogy az elmúlt évek leghíresebb bűnügyeiben hozott ítéleteket.

“A rendőrség közölte velem, hogy letartóztattak egy személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy gyújtóbombát helyezett el az autóm alá. Én csak azt tudom mondani, hogy örülök, hogy ilyen gyors és hatékony volt a felderítés. Elmondták azt is, hogy mi volt az indíték, de erről egyelőre nem mondhatok többet, mert aláírtam egy titoktartási szerződést” – nyilatkozta a Szlavónia Hangja lapnak a bírónő.

Az ügy politikai indulatokat is keltett Horvátországban.

A horvát Legfelsőbb Bíróság sajtóközleményében nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, valamint Davor Božinović belügyminiszter napokig semmilyen módon nem reagáltak az eszéki bírónő autójának húsvét vasárnapi felgyújtására, nem is ítélték el a támadást.

„Így az a benyomás alakulhat ki a nyilvánosságban, hogy a végrehajtó hatalom képviselői leértékelik a bírói hatalmat, másodrangúnak tekintik azt, nem fontos számukra a bírák biztonsága” – áll a sajtóközleményben, melyet Damir Kontrec legfelsőbb bírósági bíró signált.