“A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet” – tette közzé a Sándor-palota honlapján.  A közleményben szerint Novák Katalin köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött.

14 évvel a Budaházy György és 16 társa elleni eljárás megindulását követően 2023. április 27-én Ferenc pápa katolikus egyházfő magyarországi látogatásának előestéjén Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a Hunnia-per hat jogerős elítéltjének, köztük Budaházy Györgynek. A Hunnia-ügy jogerős elítéltjein kívül több más kérelmező is kegyelemben részesült a Szentatya látogatása kapcsán, de őket nem jelöli meg beazonosítható módon  az államfői közlemény.

A kegyelmi határozattal minden érintett elítélt esetében az államfő felfüggesztette a jogerősen kiszabott, személyenként öt és hat év közötti mértékű, végrehajtandó fegyházbüntetéseket (elsőfokon először 125 évet, majd a megismételt elsőfokon 117 évet kaptak), amelyek letöltését az idén március 9-i jogerős ítélet után az elítéltek megkezdték.

A közügyektől eltiltás mellékbüntetés és a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alóli kegyelmi mentesítés nem történt meg. A tetemes, személyenként egyes esetekben több milliós bűnügyi költség elengedése külön eljárás függvénye.

A döntéseket röviddel azok megszületése után Varga Judit igazságügyi miniszter ellenjegyezte, amelynek köszönhetően mind a hat fegyházban raboskodó kegyelemben részesült személy még a kegyelmi döntések napján este 9 óra körül szabadon távozhatott az őket fogva tartó büntetés-végrehajtási intézményből.

Budaházy Györgyöt és Nagy Zoltánt a Váci Fegyház- és Börtön előtt szeretteik és barátaik mellett számos ünneplő foogadta. Budaházy György lóháton távozott az intézettől.

A mostani köztársasági elnöki döntés nem terjedt ki a Hunnia-ügy azon négy vádlottjára, akiknek ügyében jogerős ítélet még nem születetett, mivel esetükben ügyészi fellebbezés nyomán a másodfokú bíróság egy vádpont kapcsán bűnösséget állapított meg. A vádlotti és védői fellebbezéseik miatt ügyük harmadfokra került.