Változik a rendőrség gyorshajtás-bírságolási gyakorlata! Május 1-től megszűnt a tolerancia a gyorshajtások ellenőrzésénél, szigorúbban veszik a sebességhatárok átlépését, így mostantól – konkrétabban fogalmazva – alacsonyabb sebesség elérése után kapnak bírságot a gyorshajtók – írja a Vezess.hu.

„A továbbiakban a sebességtúllépés jogsértés esetén a jogsértést feldolgozó ügykezelő rendszer a mért sebesség alapján állapítja meg a közigazgatási bírság összegét”

– válaszolta a Vezess.hu kérdésére az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK). Vagyis

május 1-től nincs többé a korábbi ráhagyás a traffipaxok által kiírt sebességre.

Az évtizedek óta követett gyakorlatának megváltoztatásával a rendőrség mostantól a hatályos jogszabályok szerint jár el. A mérésügyről szóló törvény ide vonatkozó fejezetének „a hitelesített mérőeszközök használatáról szóló” bekezdése szerint ugyanis „a hitelesített mérőeszközt – az ellenkezője bizonyításáig – úgy kell tekinteni, hogy annak nincs a mérési eredményt befolyásoló hibája”.

A törvényi szabályok ellenére eddig a rendszer „hozzááadott” valamennyit a traffipaxok által kiírt sebességadathoz. A traffipaxok hibahatárának hívott eltérés 100 km/órás sebességig 3 km/óra volt, míg felette 3%-os eltérést toleráltak. Ez azt jelenti, hogy valójában nem 50 vagy 60 km/óra, hanem 53, 63, 93 km/óra volt a megengedett sebesség.

“Persze ennél sokkal nagyobb gyorshajtás is megúszható volt azokon a szakaszokon, ahol a szabályszegést követően nem állították meg az autóst és az objektív felelősség elve alapján bírságoltak. Így akár 150-es tempó mellett sem kaptak bírságot a sztrádán száguldó járművezetőgyerk (a 130-as korlátozás ellenére), mert például 154-re volt állítva a műszer” – osztja meg olvasóival egy rendőrautóban ülve szerzett személyes tapasztalatait Lencsés Csaba, a Vezess.hu újságírója.

Ez a gyakorlat változik meg mostantól. „A mérőeszköz által adott érték további korrekció nélkül veendő figyelembe” – közölte a Vezess.hu megkeresésére, az idézett jogszabályrészre hivatkozva az ORFK. „Szükséges kiemelni továbbá, hogy ez az álláspont igazolódik a bírói gyakorlatban, illetve a szintén kötelező hitelesítésű mérőeszközök közé tartozó légzési alkoholmérők használatához kapcsolódó gyakorlat is ezt a jogi megalapozottságot erősíti” – emeli ki a közlemény.

A teljes cikk ITT elolvasható.