A Visegrádi Négyek Legfőbb Ügyészségei között hosszú évek óta kiemelt fontosságú, folyamatos és zavartalan az együttműködés. Az idén Csehországban, Brno-ban tartott megbeszélésen a résztvevők szándéknyilatkozatot fogadtak el a kiberbűnözés elleni küzdelemről, valamint a kulturális javak büntetőjogi védelméről.

A nagy hagyományokkal bíró találkozónak 2023. május 23-24. között Brno adott otthont. A megbeszélésen a Maroš Žilinka szlovák legfőbb ügyészIgor Stříž cseh legfőbb ügyészDariusz Barski lengyel főállamügyész, valamint Polt Péter magyar legfőbb ügyész által vezetett delegációk vettek részt.

A rendezvény témája a kiberbűnözés elleni küzdelem jelenlegi kihívásai, valamint a kulturális javaknak a büntetőjog eszközeivel történő védelme volt.

A felek a találkozó végén szándéknyilatkozatot fogadtak el, amelyben hangsúlyozták, hogy támogatják a megfelelő jogi és technikai intézkedéseket a kiberbűnözés elleni küzdelemben. Szükségesnek tartják emellett az ilyen ügyekben folytatott nemzetközi igazságügyi együttműködés továbbfejlesztését.

A résztvevők leszögezték, hogy a kulturális javak védelme érdekében elengedhetetlen azok lefoglalásával és visszaszolgáltatásával kapcsolatos büntetőjogi együttműködés lehetőségeinek bővítése, mind az Európai Unión belül, mind a világ más államaival.

A Visegrádi Négyek Legfőbb Ügyészségei között hosszú évek óta kiemelt fontosságú, folyamatos és zavartalan az együttműködés.