A hágai székhelyű nemzetközi törvényszék szerdán úgy ítélte meg, hogy a nyolcvanas éveiben járó Felicien Kabuga, az 1994-es ruandai népírtás vádlottja idős kora miatt nem állítható bíróság elé.

Az egykori üzletembert 2020-ban fogták el Párizsban, több mint két évtizedes bujkálás után. A törvényszék azzal vádolta, hogy pénzügyi támogatást nyújtott az annak idején a Ruandában mintegy 800 ezer embert meggyilkoló hutu milíciáknak.

Kabuga a nyolcvanas évei végén jár, bár pontos születési dátuma vitatott, továbbá demenciában szenved. Az eljáró bírói tanács határozata szerint már nem képes érdemben részt venni a tárgyaláson. A bírák úgy döntöttek, hogy alternatív eljárást folytatnak le ellene, amely “a lehető legjobban hasonlít egy hivatalos tárgyaláshoz, az ítélethozatal lehetősége nélkül”.

Az 1994-es ruandai népirtásban száz nap leforgása alatt mintegy 800 ezer tuszi és mérsékelt hutu vesztette életét. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1994 novemberében nemzetközi büntető törvényszéket (ICTR) hozott létre a népirtás felelőseinek felkutatására és felelősségre vonására. Az ad hoc bíróság mandátuma 2015-ben járt le, a lezáratlan ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át.