Az észt parlament kedden jóváhagyta az azonos nemű párok házasságának törvényesítését, miután elutasította a családjogi törvény és a kapcsolódó jogszabályok módosításának javaslata miatt a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A 101 tagú parlamentben a jelen lévő képviselők közül 55-en szavaztak a törvénymódosítás mellett, míg 34-en ellenezték – számolt be a döntésről az ERR News angol nyelvű észt közszolgálati hírportál.

Az előterjesztés szerint

a családjogi törvényben rögzített házasság meghatározását úgy módosítják, hogy bármely két nagykorú természetes személy házasságot köthessen, biológiai nemükre való tekintet nélkül. A “férfi és nő” szavak helyébe a “két természetes személy” szavak lépnek.

A jövőben a házasság mellett az észteknek továbbra is joguk lesz bejegyzett élettársi kapcsolatra. Ez a fajta kapcsolat garantálja a feleknek azt a jogát, hogy beleszólhassanak az élettársukat érintő döntésekbe, és szükség esetén különféle támogatásokhoz és juttatásokhoz hozzáférjenek. Azok a párok, amelyek bejegyzett élettársi kapcsolatra lépnek, egyszerűsített eljárásban házasságra módosíthatják kapcsolatukat, ha ezt kívánják.

A törvény a tervek szerint 2024. január 1-jén lép hatályba.

“Mindenkinek biztosítani kell azt a jogot, hogy házasságra lépjen azzal, akit szeret, és aki mellett el akarja kötelezni magát. Ezzel a döntéssel végre a többi északi ország, valamint a világ többi demokratikus országa közé lépünk, amelyekben biztosították a házasságra vonatkozó egyenlőséget” – jelentette ki Kaja Kallas miniszterelnök.