Akár a 100 milliárdot is elérheti az újonnan bevezetett szén-dioxid adóból származó bevétel, amelyet ráadásul már az idei évre is fizetniük kell az ETS rendszer alá tartozó közepes és nagy szennyező létesítményeknek – hívja fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere, a Niveus Consulting Group elemzése alapján.

Az ETS (Emission Trading System, vagy magyarul kibocsátás-kereskedelmi rendszer) 2005-ben indult el (először csak teszt jelleggel, majd 2008-tól élesben is). Legfőbb kitűzött célja az volt, hogy csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az EU tagállamaiban nem kevesebb, mint 40 százalékkal 2030-ig (a 90-es évekhez képest).

A Niveus Consulting Group megvizsgálta, hogy a 2022-es CO2 kibocsátás alapján hány magyarországi vállalkozás esne elméletileg az új adó hatálya alá. Ez a kicsivel több, mint 50 céget meghaladó lista nyilvános, az EU vonatkozó honlapján elérhető.

A „CO2 Allocation 2022” adatok alapján a 10 ezer tonna feletti kibocsátással rendelkező cégek többféle tevékenységi kód alá tartoznak, vannak közöttük téglagyárak, vegyipari cégek, de található hőerőmű is. “A listában vannak olyan cégek, amelyeknek a 2022-es adózott eredménye negatív volt, az új adó miatt viszont összességében egy közel 2,5 milliárdos befizetésük keletkezne, amely tovább ronthatja a jövedelmezőségüket” – jegyezte meg Bagdi Lajos.

Az elemzés alapján mintegy 10 cégnek akár 1 milliárd forintot meghaladó befizetési kötelezettsége is keletkezhetne, van olyan társaság, ahol a végső összeg 10 milliárd forint körül is lehet.

A számok még egy érdekes dolgot mutatnak Bagdi Lajos szerint: csaknem 15 cégnek az új adó mértéke az adózás utáni eredményéhez viszonyítva százalékosan kétszámjegyű, azaz ezeknél minimum 10%-ot meghaladó mértékben csökkenhet a jövedelmezőség emiatt az intézkedés miatt.

A jogszabály alapján

„a 3. § rendelkezéseit az adózó első alkalommal a 2022. december 31-ét követően kezdődő adóév vonatkozásában alkalmazza”.

Ez azt is jelenti egyúttal, hogy már a 2023-as adóévre meg kell fizetni ezt az új adót.

“Természetesen a cél üdvözlendő, hogy a nagy kibocsátók jobban járuljanak hozzá a „számlához”, a kérdés az, hogy a különféle extraadókkal egyébként is sújtott cégek mennyiben tudják majd kigazdálkodni ezt az új terhet és vajon mennyiben fogják átterhelni ezt a fogyasztókra” – hagyta nyitva a kérdést a Niveus Consulting Group partnere.