“A mesterséges intelligencia használata komoly etikai kérdéseket vet fel, ezekre választ kell adnunk” – hangsúlyozta Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke hétfőn Budapesten, az Embereké az elsőbbség – Felelősségteljes irányítás a mesterséges intelligencia korában című nemzetközi konferencián.

Több kérdést is vizsgálni kell a mesterséges intelligencia (MI) kapcsán Koltay András szerint. Igy például, hogy melyek a potenciális problémák, milyen új szemléletet kell alkalmazni az adatvédelem terén, milyen etikai normákra van szükség, hogyan lehet igazságosan hozzáférhetővé tenni mindenki számára.

“Az Európai Unióban évek óta zajlik a munka, hogy átfogó szabályozás készüljön az MI kezelésére, idén nyáron az Európai Parlament elfogadta az álláspontot, amely szerint az Európában használt MI rendszereknek átláthatóknak, biztonságosaknak, nyomon követhetőknek kell lenni” – mondta az NMHH elnöke.

Kitért arra, hogy a média világában is erősödik a nyomás az MI használatára, amely hatalmas mennyiségű szöveg és mozgókép létrehozását teszi lehetővé, azonban van egy “sötét oldal”: az álhírek, megtévesztő tartalmak fenyegetik az információs integritást, egyre nehezebb megkülönböztetni a virtuálist és a valóságost. “Ezért nagyon fontos, hogy olyan technológiát fejlesszenek, amelyet felelősen és etikusan lehet alkalmazni” – hangsúlyozta Koltay András.

Rámutatott ugyanakkor, hogy az MI-t sokszor előrehaladottabbnak mutatják, mint amilyen valójában.

“Az MI rendszerek komplex feladatokat képesek elvégezni, adatokat feldolgozni, de nem tudják úgy érzékelni a világot, ahogyan egy ember képes, nem rendelkeznek emberi intuícióval, vagy tapasztalattal, csak a rendelkezésére bocsájtott adatok alapján hoznak döntést”

– magyarázta. Hozzáfűzte: úgy tűnik, mintha az MI döntene, de a döntések matematikai modellek alapján jönnek létre. “Az MI csak füst és tükör, bár meglepően értelmes eredményeket tud produkálni, de ezek mögött nincs valódi tudatosság, a legfejlettebb és legösszetettebb utánzógépünk” – fogalmazott az NMHH elnöke.

“Ugyanakkor az MI alkalmazása egyre inkább terjed, a hétköznapi élet részévé válik – folytatta -, tükröt tart elénk, és azt kérdezi, melyek az értékeink, mik fontosak számunkra, mit akarunk megőrizni, milyen szabályokat akarunk követni a jövőben.”

“Az MI nem csupán egy technológia, hanem paradigmaváltást hoz az európai jövő tervezésében, olyan lehetőséget rejt, amellyel társadalmi és gazdasági kihívásokat tudunk megoldani, új lehetőségeket teremt az ipar és a gazdaság számára” – fejtette ki Koltay András. Megjegyezte: “a technológia fejlődése elképesztő sebességű, amiről ma még csak álmodunk, holnap már valóság lehet. Az MI lehetőségei azokban az újításokban is rejlenek, amelyek az életminőséget, hatékonyságot, kreativitást növelik – közölte, példaként említve az önvezető autókat, és az egészségügyi diagnózist felállító virtuális asszisztenseket.

Adrian Gonzalez Sanches, a Microsoft egyik spanyolországi vezetője, egyetemi tanár előadásában leszögezte: az MI új korszakába léptünk, hónapról hónapra fejlődik a tudása, mind a mélytanulást, mind a képfelismerést tekintve, igazi forradalom zajlik. “A Microsoft úgy közelíti meg a kérdést, hogy az MI használatával sok pénzt lehet spórolni, és a társadalomra is jótékony hatással lesz” – fűzte hozzá.

Figyelmeztetett azonban, hogy nem lehetünk naivak az MI alkalmazását tekintve, kellenek óvintézkedések. Ezen dolgozunk” – mondta. Hozzátette, a társadalom céljainak kell, hogy megfeleljen az MI, átláthatóan működjön, és lehessen védeni a személyes adatokat. “A magán és az állami szektornak össze kell fogni az MI bevezetése, a rá vonatkozó törvények megalkotása során” – hangsúlyozta a Microsoft szakembere.

Bárd Imre, a hollandiai Mesterséges Intelligencia az Oktatásban Nemzeti Laboratórium kutatója arról beszélt, iskolákban indítanak programokat az MI használatának tesztelésére. “Nem biztos, hogy minden problémára megfelelő válasz az MI” – jegyezte meg. Leszögezte: etikus megközelítésre van szükség a termékfejlesztés során, emellett a “karbantartásra” is figyelni kell, hosszú távon, a gyakorlatban is megakadályozni a visszaéléseket.

A további előadásokban és panelbeszélgetésekben olyan kérdésekről esett szó, hogy mire használják a technológiai platformok, a távközlési cégek és a médiavállalatok a mesterséges intelligenciát, hogyan lehet növelni az emberek tudatosságát az MI-biztonsággal kapcsolatban, illetve melyek az MI-szabályozás főbb irányai.