Hibás a lengyel legfelsőbb bíróság új tanácsi bíráinak kinevezési eljárása, és Varsónak megfelelő jogalkotási intézkedéseket kell hoznia az eljárás megfelelővé tétele érdekében – hozta meg határozatát csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Az ügyet korábban Lech Walesa volt lengyel elnök terjesztette be a strasbourgi székhelyű testülethez. A Nobel-békedíjas politikus azért fordult panasszal az EJEB-hez, mert a lengyel legfelsőbb bíróság rendkívüli felülvizsgálati és közügyi tanácsa hatályon kívül helyezte a fellebbviteli bíróság ítéletét egy olyan ügyben, amelyet Walesa személyiségi jogainak védelmében indított.

Walesa polgári pert indított korábbi barátja és munkatársa, Krzysztof Wyszkowski ellen, aki korábban nyilvánosan azzal vádolta meg a lengyel politikust, hogy a kommunizmus alatt együttműködött a titkosszolgálatokkal. Bár Walesa a pert megnyerte, a számára kedvező jogerős ítéletet kilenc évvel később, a főügyész rendkívüli fellebbezését követően, a rendkívüli felülvizsgálati és közügyek kamarája hatályon kívül helyezte.

Walesa Strasbourgban azzal érvelt, hogy a rendkívüli fellebbezést Zbigniew Ziobro főügyész nyújtotta be, aki egyben Lengyelország igazságügyminisztere is, tehát a jogi aktus politikai indíttatású volt, és nem biztosította számára a független és pártatlan bírósághoz való jogot.

Az EJEB határozatában megállapította: Walesa tisztességes eljáráshoz való jogát nem biztosították, “a nemzeti jogszabályok és gyakorlat hibás működésével összefüggő, rendszerszintű problémák” miatt.

“A problémák részben a lengyel bírói kinevezések hibás eljárásának tulajdoníthatók, ami a legfelsőbb bíróság rendkívüli felülvizsgálati és közügyi kamarájának függetlenségének hiányát eredményezte” – áll a testület sajtóközleményben.

A strasbourgi bírói testület 30 ezer eurós kártérítést ítélt meg Lech Walesa javára.