A győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara az Út a felsőoktatásba program keretében Jogtudatosan címmel előadás-sorozatot indított középiskolások számára az idei tanévben. A napokban zárult programsorozat a diákok alapvető jogi ismereteinek fejlesztését tűzte ki célul, mindennapi életükben hasznosítható és érdeklődésükre számot tartó témakörökben.

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara által szervezett felvételi előkészítő programot 19 középiskolából több mint 120 fiatal teljesítette. A hatalmas érdeklődés mellett zajló rendezvényen nemcsak győri, de mosonmagyaróvári, kőszegi, budapesti, soproni, kaposvári, hévizi, miskolci és dunaszerdahelyi intézményekből is érkeztek diákok. A résztvevők az alapvető fogalmakon túl betekintést nyerhettek többek közt a zaklatás, a digitális gyermekvédelem és az adatvédelem jogi vonatkozásaiba, az állampolgári ismeretek és a munkajog világába.

„Az Út a felsőoktatásba elnevezésű programot azért hirdettük meg, hogy közelebb hozzuk egyetemünket a diákokhoz, akik arra a kérdésre keresik a választ, hogy hol folytassák felsőfokú tanulmányaikat. Ennek keretében a jogi képzés és a szakterület sajátosságai kerültek előtérbe a Jogtudatosan című előkészítő sorozatban” – fogalmazott Kovács Zsolt, az intézmény általános és oktatási elnökhelyettese. Kifejtette, egyre több ágazatra igaz a folyamatos változás, a növekvő kihívások. Kiemelte, a Széchenyi Egyetem számos ilyen, jogi aspektusokkal rendelkező területtel foglalkozik, köztük a mesterséges intelligenciával, a kiberbiztonsággal, az önvezető járművekkel, az egészségtechnológiával vagy épp a személyes adatokkal.

Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese az intézmény „Út a felsőoktatásba” programjának céljait ismertette. – Fotó: Adorján András

„Ezekhez a témákhoz ma már nem elég csak egy szakterületen jártasnak lenni, hanem a tudományok együttműködésére, szintetizációjára van szükség, amely egyetemünk erőssége” – hangsúlyozta. Mint mondta, a zárórendezvény helyszíneként szolgáló Győri Innovációs Park az egyik olyan fontos helyszín, ahol a különböző tudományágak összekapcsolódnak az iparral.

Nagy Ágnes rendőr ezredes, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese kifejtette, nagy örömmel vettek részt az egyetemmel közös programban, hiszen az edukációt fontos feladatuknak tekintik. „A fiatalok megismerhették, hogy mit jelent a rendőrségi gyakorlatban a jogtudatos magatartás, hogyan ne váljunk áldozattá, sértetté. Napjainkban ez különösen lényeges, amikor üzenetekben kérnek tőlünk adatokat, például egy nem kézbesített csomagra hivatkozva” – sorolta. Megemlítette, a diákok olyan szakmai programokon is részt vehettek, mint a börtönlátogatás vagy a kábítószerügyi előadás. Hozzáfűzte, ha később győri joghallgatók lesznek, nekik is lehetőségük nyílik szakmai gyakorlatukat a rendőrségen tölteni.

: Nagy Ágnes rendőr ezredes, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese méltatta az egyetem és a rendőrség együttműködését. – Fotó: Adorján András

„A program által a diákok jogtudatosabbakká váltak, akik biztosabban eligazodhatnak a társadalmi rendszerekben, ezáltal magukra és másokra is jobban tudnak vigyázni. Ráadásul középiskolásként bekerülhettek a felsőoktatásba, közelebbről is megismerhették az egyetemet” – fogalmazott Smuk Péter, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja. Hozzátette, a rendezvénysorozat lehetőséget adott arra, hogy bemutassák az intézményt, az ott folyó munkát és azokat a partnereket, akikkel szorosan együttműködnek a képzések során.

: Nagy Ágnes rendőr ezredes, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese méltatta az egyetemés a rendőrség együttműködését. – Fotó: Adorján András

A dékán arra biztatta a középiskolásokat, hogy rendszeresen tájékozódjanak az egyetem kínálta lehetőségekről, mert számos ajtó áll nyitva számukra.

Bencze Krisztina, a Jogtudatosan program szakmai felelőse, a Bűnügyi Tudományok Tanszékének oktatója elmondta, a résztvevőknek alkotói pályázatot is hirdettek, amelyre az előadások során felmerült témákban, szabadon választott technikákkal várták a műveket. A rendezvényen átadták a legjobbaknak járó díjakat, majd következett a záróvizsga, amelyen a diákok számot adtak megszerzett tudásukról, és felvételiükhöz értékes intézményi pontokkal gazdagodhattak.

Nagy érdeklődés övezte a Széchenyi István Egyetem Jogtudatosan elnevezésű felvételi előkészítő programsorozatát. – Fotó: Adorján András

Az alkotópályázat első helyezettje: Márton Nóra, Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium.

A Jogtudatosan program során a legtöbb pontot holtversenyben két diák érte el: Rácz Zoé, Révai Miklós Gimnázium (Győr) és Somogyi Ábel, Kazinczy Ferenc Gimnázium (Győr).

A szakmai verseny első három helyezettje:

1. Laposa Ádám, Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum (Győr)

2. Soós Dániel, Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium (Győr)

3. Schwanner Zsófia, Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium