Irina Podnoszovát nevezte ki az orosz legfelsőbb bíróság elnökévé egyhangú döntéssel szerdán az orosz parlament felsőháza.

A legfelsőbb bíróság elnöki posztjára március 1-jén írtak ki pályázatot, miután a testület korábbi vezetője, Vjacseszlav Lebegyev február 23-án hosszan tartó betegség következtében elhunyt. A tisztségre egyedül Irina Podnoszova, a legfelsőbb bíróság elnökhelyettese, a gazdasági ügyekben eljáró bírói kollégium vezetője pályázott.

Az orosz legfelsőbb bíróság elnökét az államfő javaslatára a felsőház nevezi ki hatéves időtartamra, az orosz legfelsőbb bírói minősítő kollégium kedvező véleménye esetén.

Irina Podnoszova az orosz legfelsőbb bíróság honlapja szerint jogi tanulmányait 1970 és 1975 között az Andrej Zsdanov nevét viselő Leningrádi Állami Egyetemen végezte. Pályafutását az igazságszolgáltatásban 1990-ben kezdte meg, a leningrádi régió Luzsszk városi bíróságának bírájaként. 2020 júniusában nevezték ki a legfelsőbb bíróság elnökhelyettesévé, a gazdasági vitákkal foglalkozó bírói kollégium élére.