Műtét elvégzése nem lesz már feltétele a nemváltás hivatalos elismerésének Csehországban – döntött a cseh alkotmánybíróság. A CTK hírügynökség keddi ismertetése szerint a testület megszüntette a jelenlegi jogi szabályozás ezen kitételét. 

A sebészeti beavatkozás követelménye a nemváltás érdekében “ellentétben áll az emberi méltósággal” – mutatott rá a cseh alkotmánybíróság döntésében, amely arra kötelezi parlamentet és az illetékes állami szerveket, hogy 2025 közepéig ennek megfelelően módosítsák a jelenleg érvényes jogszabályt.

A bíróság tarthatatlannak minősítette a jelenlegi helyzetet, és felhívta a figyelmet, hogy a politikusok hosszú távon kevés figyelmet szentelnek a problémának.

Az alkotmánybíróság elismerte, hogy

a hatályban lévő szabályozás – mely szerint a nemváltást csak a vonatkozó sebészeti beavatkozás után lehet hivatalosan elismerni – legitim módon a jogbiztonságot és a stabilitást tartotta a legfontosabbnak.

“Az alkotmánybíróság szerint a nemi szervek sebészeti beavatkozás általi megváltoztatásának és a reprodukciós funkciók ellehetetlenítésének a törvényes követelménye közvetlen módon ellentétes a trasznemű személyek testi integritásának a védelmét szolgáló alapvető jogokkal és személyes autonómiájukkal, elsősorban azért, mert sérti emberi méltóságukat” – olvasható a testület döntésének indoklásában, amelyet Jaromír Jirsa alkotmánybíró ismertetett.

A 15 tagú testületben két alkotmánybíró nem támogatta a döntést.

Az alkotmánybíróságot egy nemváltást akaró, hivatalosan nőként jegyzett személy kérte fel állásfoglalásra a témában. A nő férfinak érzi magát, de nem akar sebészeti beavatkozást, ezért a hivatalok a kérelmét elutasították.

A jelenlegi szabályozás ilyen irányú megváltoztatása már két éve készen áll, s rövidesen a kormány és a parlament elé kerül – reagált Pavel Blazek igazságügyi miniszter az alkotmánybíróság döntésére az X-en.