A Budakörnyéki Járási Ügyészség vádat emelt két férfi és egy nő ellen, akik kábelt akartak lopni és annak során megzavarták az ország kőolajszállítását.

A vádirat szerint a három fóti elkövető elhatározta, hogy földben elfekvő rézkábelek után fognak kutatni, majd azokat kiásva megpróbálják eltulajdonítani. Ennek érdekében amerre ilyen kábeleket sejtettek megálltak és fémkeresővel próbáltak azok nyomára lelni szerte Pest vármegyében.

Ezen tevékenységük során jutottak el Alsónémedi térségébe 2023 februárjában, ahol sikerült detektálniuk egy ipari kábelt. Ezt követően kézi szerszámokkal kutató gödröt ástak és megtaláltak egy “Bányaüzemi optikai kábel” feliratú sárga jelölőszalagot. A figyelmeztető szalag ellenére tovább ástak és meg is találták a műanyag védőcsőben elhelyezett kábelvezetéket, amelyből kivágtak egy körülbelül 20 centiméteres darabot. Ezután a gödör betemetése nélkül elhagyták a helyszínt.

A kábel elvágásával az elkövetők több órára zavart okoztak a Szlovákiából Magyarországra irányuló kőolaj szállítását koordináló elektronikai rendszerben, amely ideiglenes szolgáltatáskiesést eredményezett.

A hiba teljes kijavítása – a szolgáltatás visszaállítása után is – több napot vett igénybe. Az egyébként mindössze háromezer forint értékű vezetékdarab eltulajdonítása miatt okozott rongálás helyreállítási költsége közel négymillió forintra rúgott.

Az elkövetők a mintavétel után újabb kábeldarabért a helyszínre már nem tértek vissza.

Ezt követően pár héttel, 2023 márciusában az elkövetőknek Pilismarót közelében sikerült újabb ipari kábelt detektálniuk. Ezen a helyszínen már nagyobb feltáró munkába kezdtek, amelyhez kézi szerszámokon túl aggregátort és arról üzemeltetett sarokcsiszolót, valamint fogadott munkásokat is bevetettek.

Egy előre meghatározott vonalon hat darab – 9 és 20,5 méter közötti hosszúságú – gödröt ástak, ezzel mintegy 150 méter hosszan tártak fel földkábelt. Ezután a kábelt a gödrök végeinél a sarokcsiszolóval elkezdték elvágni azért, hogy az így kapott darabokat egyenként ki tudják húzni. Elvinni azonban azokat már nem sikerült, mert időközben rendőrök érkeztek a helyszínre és elszámoltatták őket. Ezen cselekménynél összesen közel hatszázezer forint értékű kábelt próbáltak meg ellopni.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség az elkövetőkkel szemben közérdekű üzem működése megzavarásának bűntette valamint lopás vétsége és lopás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat.

A csatolt képek a második lopással érintett helyszínen készültek.