“A Tét Te vagy!” címmel figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampány indul a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a sportfogadásokat kötő játékosok védelme érdekében – közölte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) hétfőn.

A tájékoztatás szerint a kampányt az SZTFH a Szerencsejáték Zrt-vel (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitánysággal (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) közösen indítja, tekintettel arra, hogy a csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérleteznek – elsődlegesen – pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a fogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva.

Az SZTFH közleményében arra hívták fel a figyelmet, hogy az olyan népszerű sportesemények, mint például a labdarúgó mérkőzések, különösen a nemzetközi bajnokságok, esetén nőhet az online csalások száma.A hamis jegyértékesítéstől kezdve, a személyes és banki adatok eltulajdonításáig rendkívül széles a skála, amellyel találkozni lehet” – hangsúlyozták.

A tapasztalatok szerint a meccsek fokozott izgalma, a lelkes szurkolás elvonhatja a sportfogadók figyelmét, és könnyebben dőlhetnek be a tuti tippeknek, az álomszerű bónusz ajánlatoknak vagy a túl vonzó oddsoknak az esetleg még játékszervezői engedéllyel sem rendelkező oldalakon – tették hozzá.

“A Tét Te vagy!” kezdeményezés célja, hogy bemutassa a sportesemény esetében előforduló csalástípusokat, trendeket, az online sportfogadásokhoz kapcsolódó információbiztonsági kockázatokat, emellett külön figyelmet fordítva a megelőzésre és a védekezésre is a kibertérben. A kampány résztvevői a közös fellépéssel kívánják “felhívni a játékosok és a felhasználók figyelmét az illegális szerencsejáték oldalak veszélyeire, a játékosok személyes és banki adatainak védelmére, valamint a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírások betartására” – írták.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobb sportszervezetek és a nagyszabású sportesemények vonzzák a kiberbűnözőket – ismertették. Hozzáfűzték, hogy a 2022-es FIFA-világbajnokság idején – szakértői becslések szerint – több mint 100 csaló domain adta ki magát a katari világbajnokság hivatalos weboldalaként, illetve 53 gyanús alkalmazást tiltottak ki a hatóságok a különféle online alkalmazásokból, ezeket pedig jellemzően reklám- és rosszindulatú programok letöltésére tervezték.

Mindezek mellett számos olyan csaló oldal vált ismertté, amelyek megkérdőjelezhető affiliate marketing (partnerprogram) vagy piramisjátékok terjesztésére működhettek.

“Sajnos egy-egy hízelgő mondat, ajánlat már elegendő lehet ahhoz, hogy a kiberbűnözők elérjék a céljukat, emellett a csalási kísérletek is egyre kifinomultabbak” – figyelmeztet közleményében az SZTFH. Mindenkinek azt tanácsolják, hogy legyen óvatos, hiszen – mint fogalmaztak – a biztonságtudatos jelenlét, a higgadtság és a körültekintő működés lesz a kulcs minden ilyen helyzetben.

A kezdeményezés célja, hogy “felhívja a lakosság figyelmét a sportesemények esetében előforduló csalási trendekre, az online sportfogadásokhoz kapcsolódó biztonsági kockázatokra, valamint, hogy hasznos ötletekkel segítse a kibertérből érkező támadások elleni védekezést” – sorolták.

A kampányhoz csatlakozott szervezetek további kiemelt célja, hogy “felhívja a játékosok és a felhasználók figyelmét az illegális szerencsejáték oldalak veszélyeire, a játékosok személyes és banki adatainak védelmére, valamint a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírások betartására is” – áll a közleményben.