Az új Európai Parlamentre vonatkozó frissített mandátumbecslés 23 ország előzetes eredményei, valamint a fennmaradó négy ország becslései és választások előtti adatai alapján (00.17 órakor).

Európai Parlament 2024-2029 – Előzetes eredmények

Összes képviselői hely: 720

Képviselőcsoportok az Európai Parlamentben Képviselői helyek száma A képviselői helyek %-a

EPP – Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoport

185 25,69%

S&D – Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége az Európai Parlamentben képviselőcsoport

137 19,03%

Renew Europe – Renew Europe képviselőcsoport

79 10,97%

ECR – Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport

73 10,14%

ID – Identitás és Demokrácia képviselőcsoport

58 8,06%

Zöldek/ESS – Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport

52 7,22%

The Left – Baloldal az Európai Parlamentben képviselőcsoport – GUE/NGL

36 5,00%

NI – független képviselők

46 6,39%

Egyéb képviselők – Újonnan megválasztott képviselők, akik a leköszönő Parlament egyik képviselőcsoportjához sem tartoznak

54 7,50%

Az előzetes adatok szerint az egész EU-ban a részvételi arányt 51 százalékra becsülik.

Az előrejelzések a leköszönő Parlament struktúráját és képviselőcsoportjait követik, és nem feltétlenül határozzák meg a következő Parlament összetételét, amely az alakuló ülésén válik véglegessé.

Minden olyan nemzeti pártot, amely jelenleg nem tagja hivatalosan egyik pártnak sem, és nem tartozik a „függetlenek” közé sem, azokat politikai irányultságuktól függetlenül az „egyéb” kategóriába sorolják.

A mandátum-előrejelzések folyamatosan frissülnek és elérhetők ITT, ahol megtalálja a nemzeti eredményeket, a képviselői helyeket képviselőcsoportonként és országonként, a nemzeti pártok és képviselőcsoportok szerinti bontást, illetve a részvételi arányt. Az oldal lehetőséget nyújt az eredmények összehasonlítására, a többségi arányok ellenőrzésére vagy widget feltöltésére.

Az előrejelzés az alábbi adatokon alapul:

  • előzetes eredmény 23 országból: Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Magyarország, Finnország, Németország, Görögország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország.
  • becslések és választások előtti adatok a többi négy ország esetében: Franciaország, Írország, Olaszország, Lengyelország.