Az idén Fiala-Butora János felvidéki jogász, közgazdász, emberi jogi ügyvéd részesült a Lőrincz Csaba-díjban, amelyet ünnepélyes keretek között múlt hétfőn adtak át Budapesten.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára köszöntőjében kiemelte: a díj névadója, Lőrincz Csaba “közéleti tevékenységével kimagaslót nyújtott egy olyan időszakban, amikor a határon túli kérdések nem álltak a magyar politika figyelmének középpontjában, de még a céltábláján sem voltak fellelhetők.”

Méltatta és a kormány nevében megköszönte a díjazott, Fiala-Butora János tevékenységét, kiemelve, nagyon jelentős munkát végez ügyvédként. “Fontos, hogy legyenek olyan határon túli “harcostársak”, szövetségesek, akik a hivatalos politika sáncain kívül is tudják támogatni a kisebbségekkel összefüggő törekvéseket” – hangsúlyozta.

Kitért arra is: napjainkban Szlovákiával valóban baráti és szövetségesi a kapcsolat, “de még most is rengeteg olyan múltbéli elvarratlan szálat kell kezelni, amely hátrányosan érintheti a felvidéki magyarokat“.

Fiala-Butora János felvidéki jogász, emberi jogi ügyvéd, miután átvette a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány Lõrincz Csaba-díját a Petõfi Irodalmi Múzeumban tartott ünnepségen 2024. június 17-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Tárnok Mária, a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnöke. – Soós Lajos / MTI

Horony Ákos, szlovákiai kisebbségi kormánybiztos a díjazott munkásságát méltatva elmondta:

Fiala-Butora János, aki 1979-ben született a felvidéki Aranyosmaróton, majd Pozsonyban nőtt fel, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Jogtudományi Intézet tudományos főmunkatársaként és a Mocsáry Lajos Intézet igazgatójaként tevékenykedik. Meghívott szakértője az európai kisebbségi jogi ernyőszervezeteknek, mint a FUEN és az ELEN (European Language Equality Network). 2018 óta a Kisebbségi Jogvédő Intézet együttműködő ügyvédje.

Kutatási témája a nemzetközi emberi jogi rendszer, különösen a nemzeti kisebbségek és a fogyatékos személyek jogai.

Fiala-Butora János felvidéki jogász, ügyvéd, kutató – Fotó: Mohai Balázs / Jogi Fórum

Ügyfelei közé tartoznak a  Beneš-dekrétumok kárvallottjai, állampolgárságukat vesztett személyek, a magyar nyelv használata miatt megbírságolt személyek és közösségek a Felvidéken, Erdélyben és másutt, akiket hazai nemzetközi fórumokon, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, a luxembourgi Európai Unió Bírósága és az ENSZ bizottságai előtt képvisel.

Több törvényjavaslat kidolgozásában is részt vett, mint például a kisebbségi kultúrák támogatásáról szóló törvény, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény és a nyelvtörvények reformja – ismertette.

Fogyatékosjog tapasztalati alapon – A Jogi Fórum újságírója 2018. júniusában beszélgetett Fiala-Butora János ügyvéd kutatóval – ITT elolvasható a beszélgetés.

Lőrincz Csaba erdélyi származású politikus, egyetemi oktató és publicista volt, aki meghatározó módon formálta Magyarország külkapcsolatait és nemzetpolitikáját. Sepsiszentgyörgyön született 1959-ben, 1986-ban települt át Magyarországra, a Fidesz kisebbségi és külügyi szakértője volt, 2000 és 2002 között a Külügyminisztériumban helyettes államtitkári pozíciót töltött be, a státusztörvény kidolgozása is az ő nevéhez fűződik. 2008-ban hunyt el. A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a róla elnevezett díjjal 2009 óta ismeri el azok munkáját, akik sokat tesznek a magyar összetartozás szellemének erősítéséért.