A rögtöni betiltás nem célravezető az olyan honlapok esetében, mint a halapenz.hu – áll a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének közleményében. A szigor csak a külföldi meneküléshez vezet, azzal pedig végleg megszűnik az esetleges törvénytelenségek kijavításának vagy szankcionálásának esélye.

„Álláspontunk szerint az internet kifejezetten arra való, hogy olyan közösségi fórumoknak adjon helyet, amelyeken a felhasználók a számukra érdekes és fontos témákban szabadon megoszthatják nézeteiket, tapasztalataikat, véleményüket a többi felhasználóval” – olvasható a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által az utóbbi hetekben a halapenz.hu weboldal körül kirobban vitával kapcsolatban kiadott ajánlásban.

Az Egyesület azt javasolja a tartalomszolgáltatóknak, hogy vitatott tartalmaik automatikus eltávolítása vagy külföldi szerverre történő áthelyezése előtt mindenképpen konzultáljanak jogi szakértőkkel, akár az MTE segítségét is igénybe véve.

Az Egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy a ma hatályos magyarországi jogszabályok lehetővé teszik a fellépést egy esetleges törvénysértést elkövető tartalomszolgáltatóval szemben. „Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény részletesen szabályozza a jogsértő tartalmak eltávolítására vonatkozó szabályokat, valamint a büntetőtörvénykönyv, a polgári törvénykönyv, valamint jelen esetben az adatvédelmi törvény is szabályozza a felelősségre vonás lehetőségét és módját. Éppen ezért sem a mainál szigorúbb szabályok megalkotása, sem pedig az internet sajátos jellegét figyelmen kívül hagyó, az elrettentés eszközeként használt hatósági fenyegetések nem kívánatosak az internetes tartalmak megítélése kapcsán” – fogalmaz ma kiadott ajánlásában a legnagyobb hazai tartalomszolgáltatókat tömörítő szervezet.

Az MTE megítélése szerint az a hatósági hozzáállás, amely a jogsértés gyanújának felmerülése esetén nem a jogszerűség keretei közé való visszatalálásban segíti a tartalomszolgáltatót, hanem azonnal betiltással és egyéb büntetéssel fenyegetőzik, és a vizsgálati eredményeket megelőlegezve jogsértést feltételez, csak oda vezethet, hogy egyre több magyar nyelvű tartalom előállítója helyezi majd el oldalát külföldi tárhelyszolgáltatók szerverein, megnehezítve, illetve lehetetlenné téve az eljárást, amennyiben valóban jogsértést követnek el. Mindez sem a szabályozó hatóságok, sem pedig az egész magyar információs társadalom számára nem lehet kívánatos cél.

Az MTE azt javasolja a Magyarországon működő tartalomszolgáltatóknak, hogy amennyiben kétségeik merülnek fel a szolgáltatásában elhelyezett tartalmak jogszerűségével kapcsolatban, kérjék az internettel összefüggő jogi kérdésekben jártas jogász véleményét. Az MTE hangsúlyozza: a jövőben is örömmel segít a hazai tartalomszolgáltatóknak abban, hogy meg tudják határozni a valóban jogsértő tartalmat, egyéb hasznos tartalmaik elérhetőségének változatlan megtartása mellett, ily módon biztosítva az internethasználók információhoz jutásának jogát és a tartalomszolgáltató zavartalan működését.