Lehet, hogy Alkotmánybírósághoz fordul az MDF az agrárium ügyében

2004.01.31. MTI

Az MDF megfontolja, hogy Alkotmánybírósághoz forduljon az agrárágazat fejlesztésére szánt, a költségvetésben "törvénysértő" módon meghatározott összeg miatt - közölte Medgyasszay László képviselő pénteken Budapesten.

A 2004. évi költségvetési törvény megsértette az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló jogszabályt, amely előírja, hogy mennyi pénzt kell fordítani az ágazatra - mondta sajtótájékoztatóján a honatya.

"A költségvetési törvény évenkénti elfogadása során az Országgyűlésnek biztosítania kell az agrárgazdaság számára - az 1998. évi bázishoz viszonyítottan - reálértékben legalább a bruttó hazai termék évenkénti növekedési ütemével arányosan növelt összegű támogatást" - idézte a jogszabályt az MDF-es politikus.

Közölte: ennek az előírásnak nem felel meg az agrárbüdzsében szereplő, nemzeti támogatásként felhasználható összeg.

Ebben az ügyben az MDF megkeresi az esélyegyenlőségi minisztert - mondta Medgyasszay László.

A politikus megismételte: pártja nem biztos, hogy részt vesz az általa kezdeményezett nemzeti agrárkerekasztal-megbeszélésen, ha a kormány nem hajlandó foglalkozni az agrárium aktuális gondjaival, és a megszorító intézkedések érintik a földművelésügyi minisztérium költségvetését is.