Másfél milliárd dollárt követel Tajpej Párizstól

2004.02.19. MTI

Másfél milliárd dolláros kártérítési igényének benyújtásával fenyegeti Franciaországot Tajvan két tíz évnél régebbi fegyverzetvásárlási ügylet miatt, amelyet francia részről milliós illegális jutalékokkal siettettek tető alá hozni.Az 1991-ben Tajpejnek eladott hat Lafayette típusú francia fregatt és a következő év novemberében 60 darab Mirage 2000-5-ös harci gép szállításáról kötött szerződések törvénybe ütköző lebonyolításának ügye nem először kerül napirendre a két ország között, a tajvani kártérítési igény mostani időzítését azonban nehéz nem összefüggésbe hozni Hu Csin-tao kínai államfő január végi, feltűnően szívélyes párizsi fogadtatásával.

Francia sajtóelemzők emlékeztetnek arra, hogy a szocialista párti Francois Mitterrand elnöksége idején Tajvannal lebonyolított hadiüzletek az időben a kommunista Kína és Franciaország kapcsolatainak időleges elhidegülését eredményezték. Most Tajvanon a sor, hogy elégtételt vegyen Párizson a tartósnak tűnő pálfordulásáért.

A Thales hadielektronikai vállalat, illetve a Dassault repülőgép-ipari cég által gyártott katonai eszközök eladását rögzítő szerződések záradékában a tajvani fél annak idején kikötötte, hogy a francia állam jóváhagyásával született ügyletekben jutalékok nem szerepelhetnek. Mint azóta kiderült, mindkét francia cég súlyos százmilliókat áldozott a tajvani döntéshozók, a hadsereg illetékeseinek megpuhítására. Tajpej időközben arra a felismerésre jutott, hogy a fregatteladások nem álltak az ország érdekében, messze magasabb áron vették a hadihajókat, mint az indokolt lett volna, Tajvan tehát nagyon rossz üzletet kötött.

A délkelet-ázsiai szigetország most, hogy a francia-kínai kapcsolatok minden korábbinál magasabb hőfokra melegedtek, elérkezettnek látja az időt, hogy kettős elégtételt vegyen a politikai mellőzésért és a botrányos üzletért is. Tajvan a fregattügyletben nemcsak a 600 millió dolláros pluszköltséget, hanem annak 400 millió dollárral növelt kamatterheit, a Mirage-üzletnél pedig összesen 500 millió dolláros kártérítést akar követelni a francia üzletfelektől. A két francia cég, mint a La Tribune írja, nyilvánvalóan az államhoz fogja benyújtani a borsos számlát.

  • kapcsolódó anyagok
TAJVAN