Egyelőre nem nyilvánít véleményt Pozsony és Bukarest a státustörvényről

2001.05.15. FrissHirek.hu, MR Krónika

Pozsony és Bukarest egyelőre nem emel kifogást a magyar státustörvény ellen, habár a magyar törvénytervezetről Pozsonyban tárgyalt a hét végén Mikulas Dzurinda és Adrian Nastase. A szlovák fővárosban a Krónika érdeklődésére azt közölték, hogy szó sincs komolyabb feszültségről a Magyar Koalíció Pártja és Mikulas Dzurinda között.

A leendő NATO-csatlakozásról az elmúlt hétvégén tartott nagyszabású nemzetközi konferencián Mikulas Dzurinda miniszterelnök rövid, kétoldalú megbeszélést folytatott Adrian Nastase román miniszterelnökkel is. Ezen
  • a bilaterális kapcsolatokon túl -- említést tettek a határon túli magyarokról szóló törvényről is. A Magyar Rádiónak arra a kérdésére, hogy milyen hangsúlyt kapott ez a téma, a szlovák miniszterelnöki szóvivő a következőkkel válaszolt: abban egyeztek meg, hogy egyelőre nem nyilvánítanak véleményt a készülő státustörvényről, hanem figyelemmel követik a törvényalkotási folyamatot a magyar országgyűlésben. Egyelőre nem adnak hangot kifogásaiknak sem, hanem majd a törvény elfogadása után véleményezik azt -- mondta a szóvivő.
A készülő statustörvény nem rontott a Magyar Koalíció Pártja és Mikulas Dzurinda viszonyán sem. Szó sincs tehát komolyabb feszültségről
  • mondta a Magyar Rádiónak a párt szóvivője. Tény azonban, hogy a párt nem ért egyet Dzurindának a státustörvénnyel kapcsolatban korábban hangoztatott aggodalmával. Ennek a véleményének Bugár Béla hangot adott Dzurinda budapesti látogatását követően és a párt vezetése is ugyanezen az állásponton van.
  • kapcsolódó anyagok
KEDVEZMÉNYTÖRVÉNY