Gyárak, vállalkozások kénytelenek lehúzni a rolót amiatt, hogy a túlterhelt környezetvédelmi felügyelőségek nem adnak időben engedélyt az újabb – gyakran környezetbarátabb – beruházásokra. Legutóbb a tokodi üveggyár járt így. Az EU jogharmonizációval szigorodó szabályok miatt növekvő feladatokat ugyanannyi embernek kell ellátnia.

Egyre nehezebben birkóznak meg a rájuk zúduló ügyirattömeggel a környezetvédelmi hatóságok. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőségen (ÉDKF) 2003-ban 40 százalékkal nőtt az ügyfélforgalom, több mint 14 ezer ügyet bíráltak el, és emellett eleget kellett tenniük a helyszíni ellenőrzéseknek is. A budapesti székhelyű Közép-Duna-völgyi Felügyelőségnek jóval nagyobbak a terhei, itt az ügyiratok száma százezres nagyságrendű. A felügyelőségek egyre több feladat hárul főleg az uniós jogharmonizációval – már több mint 600 kérdésben kell eljárniuk – miközben alig emelkedett munkatársaik száma.

A felügyelőségek túlterheltségének legutóbb a tokodi üveggyár vált áldozatává, amely azért kénytelen bezárni, mert az ÉDKF-en közel 500 napig húzódott a gyár fejlesztéséhez szükséges környezetvédelmi engedély kiadása. Cser Erzsébet vezérigazgató szerint a gyár gazdaságtalan és környezetterhelő technológiáját kiváltó új beruházását emiatt nem tudták megvalósítani, és emiatt kell bezárni 320 főnek munkát adó üzemet. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint “Az engedélyezési eljárás hosszadalmas volt ugyan, de a jogszabályban meghatározott ügyintézési határidők betartásával zajlott.”

A MH úgy tudja, hogy a tokodi ügy nem egyedi eset. A túlterhelt környezetvédelmi hatóságok országszerte egyre nehezebben tudják tartani az ügyintézésre megszabott határidőket. A dorogi veszélyeshulladék-égető is évek óta vár egy lerakó létesítéséhez elengedhetetlen engedélyre, aminek kiadását egy helyi zöldszervezet fellebbezései is lassítják.

A két éve, az EU országjelentésében is kritizált környezeti hatósági munka javítására hiába tettek ígéretet az illetékes miniszterek, a kormányzati létszámleépítés nem tette lehetővé a helyzet javítását. A tokodi ügy miatt a környezetvédelmi tárca most intézkedési tervvel igyekszik javítani a hatósági munka hatékonyságát. Felmérik, hogy a szűkös anyagi helyzet és a létszámstop közepette milyen pontokon lehet beavatkozni az engedélyezési folyamat felgyorsítására – mondta a Magyar Hírlapnak Császár Tibor, a minisztérium sajtófőnöke.